Volledig scherm
Yasin Torunoglu zet de eerste panelen aan © Maarten Coolen

Zonnepanelenactie huurcorporaties nu ook officieel van start in Eindhoven

videoEINDHOVEN - Ruim 100 van de 450 huurders van de corporaties 'Thuis en Woonbedrijf die zich aanmeldden voor de gezamenlijke actie hebben inmiddels zonnepanelen op hun dak liggen. Zij konden dus al genieten van het zonnige Hemelvaartweekend. Maandagmorgen zette wethouder Yasin Torunoglu officieel de eerste panelen aan, bij Piëtro Brown in de Kaartmakersring. 

En meteen liep de elektriciteitsmeter van de familie Brown terug. Het ochtendzonnetje produceerde meteen veel stroom waardoor de huurder geld verdient aan zijn zonnepanelen. Bij 'Thuis hebben zich inmiddels 237 huurders gemeld, bij Woonbedrijf 214. De actie is bedoeld om uiteindelijk zoveel mogelijk woningen duurzaam te krijgen. Beide verhuurders gaan de komende tijd door met het aanschrijven van huurders die voor panelen in aanmerking komen. 

Woonbedrijf werkt zelfs aan een systeem waarbij huurders individueel om isolatie, verduurzaming of zonnepanelen kunnen verzoeken, vertelt directeur Vastgoed Paul Terwisscha van Scheltinga. Hij en collega Luc Severijnen van 'Thuis zijn tevreden over de eerste aanmeldingen. ,,Maar het kan altijd beter, dus we willen leren van de eerste projecten. Bovendien, als mensen de panelen op daken zien liggen en horen dat het echt goed voor de portemonnee is, dan komt het echte effect pas", aldus Severijnen. 

Gelukkig was de eerste handeling maandag alleen maar voor de show, want de 70-jarige huurder van Woonbedrijf kon ook al in het zonnige Hemelvaartweekend profiteren van de 10 zonnecellen op het dak. En dat was ook de bedoeling, erkent Brown. Hij was er snel bij toen de corporatie 'Thuis en Woonbedrijf in februari hun huurders meldden dat ze in aanmerking kwamen voor zonnepanelen. De investering (25 jaar lang extra servicekosten die de huurder betaalt) was altijd minder dan de opbrengst, zo beloofden de woningcorporaties. ,,Dus was ik er snel bij. Je merkt het snel in je portemonnee, maar ik vind het ook belangrijk om iets te doen voor het milieu", aldus de krasse oude heer terwijl hij wethouder Torunoglu en een gezelschap van mensen van 'Thuis en Woonbedrijf de installatie in huis laat zien. 

Volledig scherm
Wethouder Yasin Torunoglu zet de levering van stroom van de zonnepanelen op de Kaartmakersring aan het openbaar net in werking. © Michel Theeuwen

Torunoglu noemt het een 'voorbeeldproject' waar enthousiaste bewoners als Brown, de corporaties en het lokale bedrijf Zon365 dat de panelen plaatst, samen iets voor elkaar krijgen. ,,Zo snijdt het mes aan twee kanten. Het is de opmaat naar een duurzaamheidsakkoord tussen gemeente en alle corporaties", aldus de wethouder. Hij doelt daarmee op de eerdere afspraak die de partijen op initiatief van GroenLinks maakten om meer samen te werken om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Binnenkort houden de corporaties en de gemeenten daarover een speciaal duurzaamheidsoverleg. ,,Maar daar hebben we ook anderen zoals de TU/e, aannemers, installateurs en energieproducenten voor nodig, want met de techniek van nu gaan we de doelstelling - energieneutraal in 2050 - niet halen", aldus Severijnen. ,,Gelukkig groeit de bereidheid onder de corporaties om zich te voegen naar een ander om het grote doel te bereiken."

Volledig scherm
Wethouder Yasin Torunoglu, Piëtro en Eugenia Brown, Luc Severijnen van 'Thuis en Paul Terwisscha van Scheltinga van Woonbedrijf poseren bij de woning aan de Kaartmakersring voor een officieel moment bij de start van het zonnepanelenproject van beide woningcorporaties. © Michel Theeuwen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven