Volledig scherm
Op een deel van Vliegbasis Eindhoven wordt een zonnepark aangelegd. © ANP

Zonnepark Welschap bij Vliegbasis Eindhoven komt dichterbij

EINDHOVEN - De realisatie van Zonnepark Welschap komt steeds dichterbij. Het plan is nog steeds om eind dit jaar het park operationeel te hebben.

Op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober 2017, tekenden de vliegbasis, gemeente Eindhoven en de Coöperatie Zonnepark Welschap een samenwerkingsovereenkomst voor het aanleggen van 2,5 hectare aan zonnepanelen. Op een deel van de oude baan voor zweefvliegtuigen worden zo'n 12.000 panelen geplaatst die ongeveer 3.000.000 kWh per jaar opwekken. Dit is goed voor zo'n 1.000 huishoudens. Omwonenden van Eindhoven Airport kunnen zich aanmelden als belangstellende om een of meer panelen te kopen of te leasen.

Het idee komt van de vliegbasis. Die wil zo een 'groen gebaar' maken naar de omwonenden. Zij kennen de vliegbasis vooral als bron van regelmatig terugkerende geluidsoverlast. Juist de omwonenden krijgen nu de kans te gaan profiteren van de opgewekte groene stroom. Het gaat om delen van Eindhoven en Veldhoven, het hele dorp Knegsel, heel de gemeente Best en vrijwel geheel Oirschot. Voor Veldhoven gaat het om de postcodegebieden 5501 tot en met 5509 met uitzondering van 5504. Gedurende vijftien jaar kunnen zij stroom afnemen zonder energiebelasting. Bijkomend voordeel is dat zonnepanelen op deze manier ook beschikbaar zijn voor huurders en woningbezitters van een monument, beschermd stadsgezicht of woning zonder geschikt dak.

Veel belangstelling

Marieke van Wijnen zit namens Veldhoven Duurzaam, een van de betrokken partijen, in de pr-commissie van Coöperatie Zonnepark Welschap. ,,Met ruim 1.500 belangstellenden kennen we een vliegende start. Qua kosten komt het voor de leden straks overeen met het leggen van één of meer panelen op je eigen dak. Bijkomend voordeel is dat ze er zelf geen omkijken naar hebben." Wijnen geeft aan dat de keuze voor de partij die het park gaat ontwikkelen, exploiteren en beheren bijna gemaakt is.

In maart hoopt de coöperatie met een voorstel te komen waarin duidelijk is wat de kosten, opbrengsten en terugverdientijd zijn.

Op donderdag 8 maart houdt Veldhoven Duurzaam in samenwerking met wijkvereniging Zonderwijk een voorlichtingsavond over zonnepanelen in 't Tweespan voor alle inwoners van Veldhoven. Aanvang 19.00 uur.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
8209 stemmen