Volledig scherm
© Jurriaan Balke

Zorgen in gemeenteraad Eindhoven om toekomst Evoluon

EINDHOVEN - Het Evoluon is van iconische waarde voor de stad Eindhoven. Nu Philips het markante gebouw te koop heeft gezet, zal het bedrijf daar terdege rekening mee moeten houden. De Eindhovense gemeenteraad staat unaniem op dat standpunt.  

De Eindhovense gemeenteraad is erg bezorgd over de toekomst van het Evoluon. Het iconische gebouw is van grote waarde voor de stad, zo stelde de raad unaniem vast. Daar zal Philips, dat het gebouw onlangs te koop heeft gezet, terdege rekening mee moeten houden. 

"De hoofdprijs voor het Evoluon vragen hoeft dan ook niet", zo vatte PvdA-raadslid Edith van Dijk de stemming samen. "Het Evoluon, de toren, de vijver en de tuin die dit icoon omringt, die blijven als het aan ons ligt in de toekomst intact."

Boodschap

Met die boodschap wilde de gemeenteraad het college van B en W op pad sturen voor overleg met Philips. Maar dat bleek niet nodig, daar had het college zelf aan al aan gedacht. "Ook wij zijn gealarmeerd door de krantenkoppen", zo zei wethouder Wilbert Seuren van D66. "We hebben daarom inmiddels al een afspraak gemaakt met de directie van Philips om bij te praten over de toekomst van dit inderdaad bijzonder markante gebouw." 

Discussie was er in de gemeenteraad wel over de voor vele raadsleden onduidelijke status van het gebouw: is het nu wel of geen Rijksmonument, met alle daaraan gekoppelde bescherming voor de staat waarin het gebouw verkeert. 

Waarheid

De waarheid ligt in het midden: de status van Rijksmonument is wel aangevraagd, in 2013 zelfs al, maar die is nog niet verleend.  Daarom geldt nu zogenoemde voorbescherming. Er is dan geen gevaar dat eigenaren nog snel allerlei ingrijpende verbouwingen doorvoeren. Zij moeten daar namelijk een vergunning voor aanvragen bij het gemeentebestuur. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven