Afvaldumping in Helmond.
Volledig scherm
PREMIUM
Afvaldumping in Helmond. © Helder Helmond

Zorgen over afvaldumpingen, veel meer meldingen in Helmond en Eindhoven

HELMOND/EINDHOVEN - In Eindhoven wordt er ruim dertig procent meer afval gedumpt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En ook in Helmond hebben ze de handen vol aan het opruimen van andermans rotzooi. Normaal gesproken komen daar tussen de nul en twee meldingen van afvaldumpingen binnen, maar dat dagelijkse gemiddelde is nu opgelopen tot vier.

Afvaldumping in Helmond.
Volledig scherm
Afvaldumping in Helmond. © Helder Helmond

Bankstellen, oude matrassen en vuilniszakken vol troep; zowel in woonwijken als in groene zones wordt er nu meer rommel achtergelaten. De extreme drukte bij milieustraten lijkt invloed te hebben gehad op het gedrag van mensen die van hun afval af moesten. Sommige van deze depots waren ook tijdelijk gesloten, door de uitbraak van het coronavirus. 

,,De huidige situatie heeft er toe geleid dat er meer mensen thuis zijn. Ze ruimen nu hun schuurtjes op”, zegt een woordvoerder van de gemeente Eindhoven. ,,Door het massale thuiswerken is er bovendien tien tot twintig procent meer huishoudelijk afval. Daardoor is er ook méér ‘bijzet’, doordat de minicontainers overvol zijn.”

Door het gedwongen thuiswerken zijn er ook meer auto’s in de straten aanwezig, waardoor er minder ruimte is voor de vuilnisophaaldiensten. Containers kunnen niet meer zo gemakkelijk via de zijladers worden geleegd. ,,De arbeidsbelasting voor de medewerkers is veel groter geworden. Ze moeten soms tientallen meters lopen met containers.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven