Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Zorgen over werkloosheid
jongeren in Eindhoven

EINDHOVEN - Het Eindhovense college maakt zich grote zorgen over de werkloosheid onder jongeren in de stad. Een online platform, jongerenspreekuren en scholingsvouchers moeten hen op de goede weg helpen.

,,Het is heel gek, niet alleen de afgelopen jaren, maar ook in de eerste helft van vorig jaar (2017) nam het aantal jongeren in de bijstand toe", zegt PvdA-wethouder Staf Depla (Werk, bijstand). Afgelopen zomer waren het er zelfs 900. ,,Dat gaat tegen mijn gevoel in. Ik zou verwachten dat ze, nu het economisch goed gaat, als eerste aan de bak komen."

Statushouders

Het aantal jongeren (tot 27 jaar) in de bijstand in Eindhoven steeg tussen 2014 en 2016 met 670. Die stijging is ten dele goed te verklaren: de helft van die 670 bestaat uit jonge vluchtelingen (statushouders) die in Eindhoven zijn komen wonen. Ook speelt mee dat tegenwoordig ook Wajongers (mensen met een arbeidsbeperking) onder de bijstand vallen. 

Nu ligt het aantal jongeren in de bijstand weer op 850, net als een jaar terug. Depla is blij dat de uitstroom sinds juli toeneemt. ,,En elk jaar dat een jongere aan de kant staat, wordt het moeilijker om nog werk te vinden. Dat is haast niet te accepteren, dat mensen al op zo'n jonge leeftijd in een kansloze positie komen." 'Iedereen aan het werk, niemand buiten de boot', was ook een van de doelen van coalitiepartijen PvdA, D66, SP en GroenLinks.

De echte jeugdwerkloosheid ligt nog hoger; veel jongeren die zonder studie of werk thuis zitten vragen geen uitkering aan en wonen bij hun ouders. Afgelopen jaren werden in de regio Eindhoven al talloze projecten gestart om dit probleem aan te pakken. Wat gaat er mis? Uit onderzoek dat de gemeente afgelopen jaar onder jongeren zelf liet doen blijkt dat zij — en de mensen die hen helpen — overzicht missen. Ook zouden ze geholpen zijn met een plek in de stad waar ze binnen kunnen lopen met vragen. 

Online platform

De gemeente pakt dit nu op. Ze gaat met Bex*communicatie een online platform opzetten waar al het werk- en scholingsaanbod samenkomt. Ook komen er jongerenspreekuren op locaties in de stad. En de gemeente gaat opnieuw scholingsvouchers inzetten, waarmee werkgevers een kandidaat die net niet 'past' kunnen laten bijscholen. 

In het onderzoek gaven veel jongeren ook aan dat ze worden afgewezen vanwege hun afkomst of omdat ze een hoofddoek dragen. De gemeente heeft hier geen pasklare oplossing voor. Ze gaat scholen wel vragen om al tijdens de opleiding meer aandacht te geven aan 'netwerkvaardigheden'. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Diverse kunst te zien en te koop bij Eliëns Interiors in Eindhoven
  PREMIUM
  Expositie

  Diverse kunst te zien en te koop bij Eliëns Interiors in Eindhoven

  EINDHOVEN - Buiten wordt het zicht op de Eindhovense meubelzaak enigszins ontsierd door een trits lelijke betonblokken. Niet echt uitnodigend nee, maar het moet. Van de verzekering. Er hangt en staat dan ook behoorlijk wat binnen, in meubelzaak Eliëns Interiors van Joep Dijkstra. Een puntgave sculptuur van Karel Appel bijvoorbeeld en een lekker geschilderd doek van Jan Sluijters, tot en met tekeningen van Marlene Dumas en een grote litho van Roy Lichtenstein.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

 • Armindo Bruma (6%)
 • Timo Baumgartl (48%)
 • Olivier Boscagli (2%)
 • Kostas Mitroglou (16%)
 • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen