Volledig scherm
Het Gloeilampplantsoen - hier gezien vanaf station Strijp-S -is ongeveer voor de helft veranderd in een aangeharkte vlakte met zand. Alleen de bomen staan nog overeind. © Michel Theeuwen

Zorgen raad Eindhoven om Gloeilampplantsoen

EINDHOVEN - De ontwikkelingen op het Gloeilampplantsoen bezorgen de Eindhovense gemeenteraad kopzorgen. Eigenlijk weten ze er niet goed raad mee, de politici.  

Ze weten er niet goed raad mee, de Eindhovense gemeenteraadsleden. Want eigenlijk vinden ze dat het niet kan wat de Haagse projectontwikkelaar Atom Zhou JA Real Estate BV doet op het Gloeilampplantsoen: het hele terrein omploegen en er een bouwweg aanleggen. Maar mogelijkheden om hem aan te pakken, die zijn er niet. Althans: die zien ze niet. 

Bouwen
De projectontwikkelaar kocht het terrein van 25.000 vierkante meter op de hoek van de Achtseweg-Zuid en de Beukenlaan uit de failliete boedel van vastgoedmagnaat Roger Lips. Volgens gemeentelijk projectleider spoorzone Jos Rooijmans in de verwachting dat hij er zou kunnen gaan bouwen.  

Dat is op grond van het geldende bestemmingsplan echter niet mogelijk. Afgelopen zomer nam de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit, met het oog op een nieuw bestemmingsplan dat nog in ontwikkeling is. Ook dat maakt bebouwen onmogelijk. 

Zandvlakte
Trefpunt Groen trok bij de gemeente aan de bel toen bleek dat JA Real Estate bouwhekken om het terrein had laten plaatsen, met een loader de natuur te lijf was gegaan en het groene gebied grotendeels had omgetoverd in een zandvlakte. ,,Er staan nu alleen nog maar een aantal heel waardevolle bomen", aldus Joop van Hout van het Trefpunt.  ,,Maar die leggen straks het loodje omdat het terrein uitdroogt."    

,,Wat kunnen wij daar eigenlijk tegen doen", wilde Ceciel van Bergeijk van Rooijmans en de gemeentelijke juristen weten, daarin bijgevallen door andere raadsleden. ,,Hebben we wel een poot om op te staan?"

Grenzen
Dat blijkt een lastige vraag te zijn. JA Real Estate overtreedt de regels niet, maar zoekt volgens Rooijmans wel de grenzen op. ,,Het is er lastig afspraken mee maken. Het lijkt af en toe op treiteren. We zullen op zoek moeten naar verdere stappen." 

De raadsfracties gaan zich nu beraden op de kwestie. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven