Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Zorginstelling Virenze nu echt failliet, curator werkt aan doorstart

EINDHOVEN - Zorginstelling Virenze is maandag failliet verklaard. De Raad van Bestuur zegt alle vertrouwen te hebben in een doorstart. Voor de ruim honderd cliënten in de regio Eindhoven die Virenze ambulante geestelijke gezondheidszorg biedt verandert er voorlopig niks, aldus Virenze. Ze hoeven ook niet bang te zijn dat hun patiëntendossiers worden weggegooid, nu het bedrijf failliet is. 

'Samen met zorgverzekeraars en gemeenten wordt gekeken naar de continuïteit van zorg. De curator is met diverse GGZ-instellingen in gesprek hierover. Zodra er een oplossing is gevonden, laten wij dat weten. Mogelijk wordt dat later deze week al bekend', zo meldt Virenze op de eigen website.

Uitstel van betaling

Twee weken geleden kreeg Virenze al uitstel van betaling. Omdat gemeenten en verzekeraars stopten met betalen, zag de bewindvoerder geen andere uitweg dan het faillissement aan te vragen. De gemeente Eindhoven had een contract met Virenze voor jeugdzorg. In totaal 117 Eindhovense kinderen en jongeren kregen tot nu toe hulp via Virenze. Nog eens tien wonen er in de gemeentes rondom Eindhoven. Het is de eerste keer dat de gemeente Eindhoven te maken heeft met het faillissement van zo'n jeugdzorg-aanbieder, sinds zij deze verantwoordelijkheid van het rijk overnam. De financiële gevolgen zijn beperkt, aldus een  woordvoerster, omdat de gemeente alleen rekeningen achteraf betaalt.

Virenze — met tienduizend cliënten in het hele  land, waarvan de meeste in Limburg — kwam dit jaar in grote problemen. En wel door slechte bedrijfsvoering, lagere tarieven in de GGZ en de overgang van de Jeugdwet naar de gemeenten, zo meldt de Limburger.

Virenze opereert vanuit dertig locaties in het hele land, waaronder gezondheidscentrum Klein Tongelre in Eindhoven. Het hoofdkantoor van Virenze zit in kasteel Rijckholt in Gronsveld. Het kasteel staat te koop.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven