Bestrijding van de eikenprocessierups op de Geldropseweg in Helmond. (archieffoto)
Volledig scherm
Bestrijding van de eikenprocessierups op de Geldropseweg in Helmond. (archieffoto) © Ton van de Meulenhof

Zuidoost-Brabant gooit extra middelen in de strijd tegen jeukrups

EINDHOVEN/HELMOND - Nog nooit was de overlast van de eikenprocessierups zo groot als dit jaar. Veel gemeenten in de regio willen volgend jaar (ook) andere, meer natuurlijke bestrijdingsmiddelen inzetten.

Wandelen en fietsen in de natuur bleef dit voorjaar op veel plaatsen in de regio niet zonder gevolgen: rode bultjes en jeuk. In het gevecht tegen de jeukende brandharen moesten gemeenten veel meer kosten maken dan in voorgaande jaren, blijkt uit een inventarisatie van het ED. Ook zijn er al lessen getrokken. Waar veel gemeenten dit jaar bij de bestrijding van de eikenprocessierups nog naar de geijkte middelen grepen - spuiten met biologisch gif en het wegzuigen van nesten - willen ze volgend jaar extra, natuurlijke wapens in de strijd werpen.

Koolmezen 

Bijvoorbeeld het inzetten van koolmezen die de jonge rupsjes uit hun nesten vissen nog voordat de jeukende brandharen tot ontwikkeling zijn gekomen. Onder meer in Laarbeek werden dit jaar al nestkasten uitgezet, een kleine tweehonderd in totaal. Het Laarbeekse offensief is inmiddels uitgebreid met zogeheten feromoonvallen: valletjes die gevuld zijn met een vrouwelijke lokstof die mannetjesvlinders aantrekt. Someren heeft een proef aangekondigd met een speciaal mengsel van bloembollen die insecten aantrekken die de rups vijandig gezind zijn. 

Ook Best plaatste - in drie lanen in het buitengebied - nestkastjes voor mezen. Volgend jaar wil de gemeente de bestrijding intensiveren, met extra kasten voor mezen én vleermuizen maar ook door meer te spuiten met XenTari. Ook de gemeente Nuenen wil volgend jaar meer natuurlijke vijanden in gaan zetten: insecten, parasitaire nematoden (aaltjes) en/of gaasvlieglarven.

Gemeenten zijn nu nog helemaal zelf verantwoordelijk voor de jacht op de jeukrups. Meerdere gemeenten in Zuidoost-Brabant geven aan de strijd gecoördineerd samen met andere gemeenten of in provinciaal verband te willen voeren. Helmond bepleit een regionale aanpak. ‘De bestrijding houdt niet op bij de gemeentegrenzen’, redeneert het college van B en W.

Fikse kosten

Het gebruik van dit biologisch gif en het wegzuigen van rupsennesten heeft veel gemeenten dit jaar met fikse onvoorziene kosten opgezadeld. Eindhoven was 200.000 euro kwijt, tachtig mille meer dan in 2018. Een flinke greep in de gemeentekas deed ook Eersel: met een uitgave van 150.000 euro was de gemeente vijf keer zo duur uit als vorig jaar. 

Veel duurder uit waren ook Bergeijk (49.000 tegen 37.500 in 2018); Geldrop-Mierlo (43.000 nu tegen 30.000), Nuenen (50.000 nu tegen 30.000) en Gemert-Bakel (85.000 in plaats van 36.000 vorig jaar en slechts 1600 euro in 2017). Het aantal plekken dat in Gemert-Bakel werd aangepakt, was drie keer zo groot als in voorgaande jaren. Alleen Valkenswaard en Reusel-de Mierden gaven dit jaar minder uit aan de bestrijding van de rups. 

  1. Acht verdachten aangehouden na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda
    VIDEO/UPDATE

    Acht verdachten aangehou­den na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda

    BEST - Een auto is zondagmiddag na een achtervolging door de politie tegen een boom gebotst op de Schansweg in Best. De politie heeft met getrokken wapens de verdachten uit de auto gehaald. Bij de aanhouding is ook een waarschuwingsschot gelost. In de auto werd een vuurwapen gevonden. Drie mannen zijn aangehouden. De omgeving werd afgezet.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven