Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Zuidoost-Brabant loopt voorop met hartzorg

HELMOND - Als eerste gebied in Nederland krijgt Zuidoost-Brabant voor drie vormen van hartkwalen een stempel van goedkeuring. Uitgedeeld door de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. 

De samenwerking van de vier ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant, huisartsen en andere hulpverleners op gebied van hartziekten is zo goed dat de regio als eerste in Nederland een goedkeuringsstempel krijgt van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. 

De drie certificaten worden woensdagavond in het Evoluon in Eindhoven ondertekend op het jaarlijkse symposium van het Nederlands Hartnetwerk. Het gaat om certificaten voor drie specifieke hartaandoeningen: atriumfibrilleren, hartfalen en acuut coronair syndroom. Het certificaat voor een vierde hartziekte, kleplijden, zit eraan te komen. 

Samenwerking

Zuidoost-Brabant is voor heel Nederland het voorbeeld van goede samenwerking, zegt cardioloog Luc Theunissen, verbonden aan het Máxima Medisch Centrum en voorzitter van het Nederlands Hartnetwerk. Kern van de samenwerking is dat alle betrokkenen dezelfde werkwijze hanteren en elkaar daarover informeren. ,,Zo weten we goed wat er gebeurt." 

Voor de hartpatiënten levert dat ook voordelen op, benadrukt Theunissen. ,,Die hoeven niet steeds dezelfde onderzoeken te ondergaan. Dus minder dubbele diagnostiek." Dat maakt samenwerking ook goedkoper, zegt Paul Cremers, projectleider van het Nederlands Hartnetwerk. ,,Je krijgt meer zorg voor dezelfde euro."

Hartoperaties

In deze regio worden complexe hartoperaties verricht in het hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis. De drie andere ziekenhuizen, Elkerliek in Helmond, St. Anna in Geldrop en MMC in Veldhoven, doen de voor- en nazorg. Zo worden patiënten, als dat mogelijk is, vooraf al getraind zodat ze met betere conditie een operatie ingaan en daar dan sneller van herstellen. Huisartsen verwijzen hun patiënten naar het ziekenhuis als ze hartproblemen constateren, maar worden ook nauw betrokken bij de nazorg. Datzelfde geldt voor onder meer trombose-verpleegkundigen en fysiotherapeuten.  

Het aantal patiënten met hartproblemen zal de komende jaren flink toenemen vanwege de vergrijzing van de bevolking. ,,In deze regio verwachten we een forse toename van het aantal patiënten met een ziekte aan de kransslagader", zegt cardioloog Theunissen. ,,In 2007 waren dat er 29.300. In 2020 zullen er naar verwachting 40.100 patiënten zijn. Dat is een toename van 37 procent."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven