Volledig scherm
© Thinkstock

Zuidoost-Brabant staat stil bij Internationale Vrouwendag

EINDHOVEN - Het is Internationale Vrouwendag, de jaarlijkse viering van de strijdbaarheid van vrouwen. Overal ter wereld wordt woensdag stilgestaan bij de rechten van de vrouw. Ook in Zuidoost-Brabant worden de dames deze week extra in het zonnetje gezet. 

In Eindhoven wordt Internationale Vrouwendag op verschillende manieren gevierd. Zo houdt de Brede Beweging Linksom donderdag 9 maart een speciale bijeenkomst in de Nieuwe Fellenoord 7. Tijdens de bijeenkomst, die voor iedereen gratis toegankelijk is, wordt onder meer stilgestaan bij (seksueel) geweld tegen vrouwen, de fysieke en mentale gezondheid en nieuwe slavernij.  Mannen en vrouwen kunnen een workshop volgen. Ook is er live muziek. Vrijdag 11 maart is er op dezelfde locatie een rondetafelgesprek over vrede, veiligheid, sociale rechtvaardigheid en waardering van mensen.

Zaterdag wordt Internationale Vrouwendag nog eens dunnetjes overgedaan. In het Parktheater in Eindhoven is het Women's day out!, een evenement waarbij van 14.00 tot 19.00 uur Internationale Vrouwendag wordt gevierd. De entree bedraagt 3 euro. 

Waar ben jij op Internationale Vrouwendag? Bekijk hier de verschillende evenementen in Zuidoost-Brabant. 

Quote

Vrouwen in Nederland verdienen nog altijd 16 procent minder dan mannen. Als je dat bekijkt over een heel jaar, zou dat betekenen dat vrouwen vanaf 3 november voor niks werken.

Mariëtte Patijn, FNV

Internationale Vrouwendag
Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht.

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. 

In Nederland vieren diverse vrouwengroepen en vrouwenorganisaties 8 maart op verschillende manieren. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: aandacht vragen voor thema's als economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme.

Is het nu nodig?!
Internationale Vrouwendag is elk jaar weer het startsein voor discussie of dat nou nodig is, zo'n vrouwendag. Het antwoord van de FNV is duidelijk: ja. Want volgens de grootste vakbond van Nederland verdienen vrouwen in Nederland nog altijd 16 procent minder dan mannen. "Als je dat bekijkt over een heel jaar, zou dat betekenen dat vrouwen vanaf 3 november voor niks werken", zegt Mariëtte Patijn van het FNV-bestuur. 

Verhaal gaat verder onder foto

Volledig scherm
© Thinkstock

Voor een deel wordt het loonverschil verklaard doordat vrouwen vaker in deeltijd werken, gemiddeld minder hoog zijn opgeleid dan mannen en daardoor in lagere functies werken. Patijn: "In bedrijven en instellingen waar meer vrouwen werken, wordt vaak minder betaald. Daarnaast werken vrouwen vaker in flexbanen dan mannen. Voor een deel is het loonverschil ook niet te verklaren en zou er sprake kunnen zijn van oneerlijke beloning."

Ben jij een échte vrouw? Doe de quiz! 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven