Tanja (links) en Els Wolterbeek.
Volledig scherm
PREMIUM
Tanja (links) en Els Wolterbeek. © Diede Hoekstra

Zussen Wolterbeek worstelen 75 jaar na oorlog nog steeds: ‘Wáárom haatte vader de joden?’

Bevrijding 75 jaarEen leven getekend door de oorlogsmisdaden van hun vader Adrianus Wolterbeek. Els en Tanja Wolterbeek worstelen 75 jaar na de bevrijding nog steeds met het feit dat hun vader in de Tweede Wereldoorlog ‘jodenjager’ was in Eindhoven.

De ouders:  Adrianus en Miep Wolterbeek.
Volledig scherm
De ouders: Adrianus en Miep Wolterbeek. © Archief fam. Wolterbeek

‘Je had je mond moeten houden.’ Het zijn woorden van die strekking waarmee Els Wolterbeek (76) in 1986 het contact met haar zus Tanja (74) verbreekt. Een openhartig interview van Tanja op televisie over het NSB-verleden van hun vader, een ‘jodenjager’ in Eindhoven, is compleet verkeerd gevallen bij Els. De bom onder de toch al broze familiebanden ontploft.

Dertig jaar na de breuk hebben de twee zussen elkaar toch weer gevonden. Sinds een jaar of drie is er contact en Els blijkt zelfs bereid aan te schuiven bij een interview. ,,Maar houd er rekening mee dat ze vooral zal nuanceren of op het laatste moment afzegt’’, waarschuwt Tanja vooraf nog. Maar Els zegt niet af, en ze is er zeker niet voor de nuance. Zelfs tot verbazing van Tanja vertelt ze voor het eerst openhartig over het spoor van ellende dat hun vader veroorzaakte door de kant van de nazi’s te kiezen. ,,Het loopt als een rode draad door je leven. Je wilt wel, maar je kunt het niet achter je laten.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven