Volledig scherm
Arjan Ooms van MU-S, en Sylvia van der Burg en Cees Bastiaans van het bestuur van de dierenweide. © FotoMeulenhof

Zwaluwen lokken in Acht

EINDHOVEN - Dierenweide De Taarspot in Acht gaat vooruit. Binnenkort worden een werkgebouw en til geplaatst.

Nog een aantal weken wachten en dan kan begonnen worden met de bouw van het werkgebouw op dierenweide De Taarspot in Acht. Sylvia van der Burg, bestuur: ,,De plannen liggen klaar, maar het is wachten op de vergunningen en het tekenen van de gebruikersovereenkomst. Naar verwachting is eind maart alles rond."

Het bestuur heeft niet stilgezeten. De duiventil is opgeknapt. Er zijn afspraken gemaakt met een Achtenaar voor het opknappen van de vijver en het aanleggen van een paddenpoel. En het blijft zoeken naar financiële middelen en sponsoren met als resultaat dat de Regiobank een voederautomaat heeft geschonken. Van der Burg: ,,De voederautomaat is toegankelijk als de weide open is. We hopen op deze manier geld over te houden dat we weer besteden aan voer."

Huiszwaluw-vleermuistil 

Rond de tijd dat de bouwwerkzaamheden beginnen, wordt er een huiszwaluw-vleermuistil geplaatst. Arjan Ooms van Met U Stadsnatuur (MU-S) is benaderd, heeft een til gemaakt en tijdens de Dutch Design Week laten beschilderen door kunstenaar Hans Evers uit 't Harde. Ooms: ,,De til komt op 6 meter hoogte en is 1,20 bij 1,20 meter. Hij weegt ongeveer 400 kilo. Zonnecellen voorzien een apparaatje van stroom dat lokgeluiden maakt. De eerste drie jaar is dat nodig om de huiszwaluwen aan te trekken. In de nok kunnen vleermuizen nestelen."

De condities voor succes zijn beter dan voor de til in de Waalstraat die daar sinds drie jaar staat, maar nog geen zwaluwen aantrekt. Ooms: ,,De omstandigheden bij die paal zijn minder gunstig. Hij staat te dicht bij de hoogspanningskabels en bij een te hoge heg. In de heg zitten kraaien die het voorzien hebben op de vogels. De kans op succes is op de dierenweide groter." De paal aan de Waalstraat blijft wel staan en krijgt nog een kans. Ooms: ,,Wil je ergens amfibieën of plantjes hebben, dan zet je die erin of plant je die. Bij vogels werkt dat niet zo. Je hebt geen 100 procent kans op slagen, zeker niet op korte termijn."

Inmiddels heeft Ooms contact gehad met de basisschool in Acht. Vanuit de gemeente werkt hij met het project 'Vier seizoenen rondom school'. Samen met het bestuur van De Taarspot wordt gekeken om de dierenweide daarbij te betrekken.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ouders hoogbegaafde Laurent (9) halen hem van TU Eindhoven na conflict
    Update

    Ouders hoogbegaaf­de Laurent (9) halen hem van TU Eindhoven na conflict

    EINDHOVEN - Alleen nog een eindproject inleveren en dan zou Laurent Simons (9) volgens zijn ouders klaar zijn met zijn studie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Maar gisteren beslisten zijn ouders zijn studie onmiddellijk stop te zetten. Laurent moest bij de TU/e tóch nog veel tentamens halen om nog op zijn negende af te studeren, iets wat zijn ouders graag willen. De TU/e denkt daar anders over: ,,We zijn van mening dat een sneller tijdschema niet haalbaar is, en ongunstig is voor Laurents academische ontwikkeling.’’

In samenwerking met indebuurt Eindhoven