Volledig scherm
© Freekje Groenemans

Zware averij voor Eindhovense wethouder Schreurs en Cure

EINDHOVEN - 'We leven nog' was de nuchtere constatering bij de plannenmakers van Cure na afloop van de Eindhovense raadsvergadering. Het plan voor de bouw van een enzymenfabriek wordt nu verder uitgewerkt. Maar of het straks uitgevoerd wordt? Dat blijft de vraag.

Zou de enzymenfabriek er ooit komen, daar in Acht-Noord? Die vraag is gewettigd, nu het veelbesproken plan van afvalverwerker Cure de afgelopen dagen zware averij opliep in de politiek. In Valkenswaard maakte de gemeenteraad pas op de plaats. In Geldro-Mierlo gaven de raadsfracties te kennen geen financieel risico te willen lopen met het plan. Alleen in Eindhoven kreeg de enzymenfabriek wel de steun van de raad.

Leiband
Maar de steun in Eindhoven is alleen verleend onder expliciete voorwaarden. Verantwoordelijk wethouder Mary-Anne Schreurs (D66), tevens voorzitter van het dagelijks bestuur van Cure, moet op zoek naar meer financiële partners en een groter bestuurlijk draagvlak en is daarmee behoorlijk aan de leiband gelegd.

Want alleen als aan die eisen wordt voldaan is de PvdA bereid het licht op groen te zetten voor het ambitieuze plan, waarbij Cure gaat samenwerken met het Deense bedrijf Dong. Doel: de hoeveelheid restafval drastisch reduceren met behulp van de vernieuwende Deense natte nascheidingstechniek.

Voor de terughoudendheid bij de PvdA is wel wat te zeggen. Dong verlangt van de drie in deze afvalverwerker samenwerkende gemeenten een bankgarantie van zo'n 65 miljoen euro. Voor het juiste perspectief: Dong was medio vorig jaar na een beursgang 12 miljard euro waard. Het bedrijf is voor 18 procent in handen van de roemruchte Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Vernieuwend
Als de Dong-techniek inderdaad zo vernieuwend is en de toekomst heeft, zoals Schreurs de afgelopen tijd tot vervelens toe betoogd heeft, dan is toch raar dat de bedrijven niet in de rij staan om deze in de praktijk uit te proberen. Laat staan dat Eindhoven gevraagd wordt garant te staan voor het geval het mis gaat.

Dat juist de Eindhovense VVD dit plan expliciet steunt, is in dit licht gezien op zijn zachtst gezegd opzienbarend. De liberalen, normaliter uitgesproken voorvechters van de vrije markt, tonen zich opeens een hartstochtelijk pleitbezorger voor een overheid die zich met een grote zak geld op de particuliere afvalverwerkingsmarkt begeeft.

Tsja, het kan verkeren. Deze opzichtige flirt van de VVD met D66 duidt erop dat de liberalen al aan het vooruitkijken zijn. En dat ze er serieus rekening mee houden dat ze na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 weer kunnen meeregeren. D66 nu al te opzichtig voor de schenen schoppen in de voor die partij prestigieuze dossier zou onverstandig zijn.

Geduld
Het geduld van de PvdA met D66-leider Schreurs daarentegen lijkt enigszins op te raken. De sociaal-democraten legden de wethouder tijdens de debatten over dit onderwerp dusdanig op de pijnbank, dat ze er tijdens de discussies enkele malen flink door in de problemen kwam. Dusdanig dat ze dinsdagavond het debat uit de weg ging, geen inhoudelijk betoog hield en zich beperkte tot het hoognodige. Over averij gesproken.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven