-
PREMIUM
Oude Sumo-pand op de Grote Markt in Breda krijgt eindelijk nieuwe invulling
BREDA - Na ruim drie jaar leeg te hebben gestaan krijgt het voormalige Sumo-pand op de Grote Markt eindelijk een nieuwe invulling. Twee Bredase ondernemers beginnen dit voorjaar een bar-restaurant in het drie verdiepingen tellende gebouw. -
PREMIUMOver de Tong
Diner op deze koude dag in januari is als een warme deken
De chef van Silva Dunes in Drunen werkt ambachtelijk met fijne ingrediënten uit het seizoen en de streek. Op deze kille zaterdagavond hebben wij wel zin in lokale verwennerij. We worden niet teleurgesteld. -
PREMIUM
Achelse Kluis verliest gerenommeerde titel: bij deze tien abdijen maken ze nog wel echt trappistenbier
De bierwereld is een trappist armer. Met de verkoop van de Achelse Kluis aan de Vlaamse zakenman Jan Tormans verliest de abdij op de Belgische grens namelijk haar officiële titel van trappistenmaker. Zo blijven er wereldwijd nog tien erkende trappistenbieren over. Twee daarvan komen uit Brabant. -
De Spinola-boot in Breda wordt locatie voor feesten, partijen en evenementen
BREDA - De Spinola in Breda krijgt weer helemaal zijn oude naam terug. De boot, die al sinds 1971 in het Spanjaardsgat ligt, is overgenomen door drie Bredase ondernemers die er feesten, partijen en evenementen gaan organiseren. -
PREMIUM
Ook van Il Limone in Breda hoopt Chiara (25) een TikTok-hit te maken
BREDA - De Italiaanse delicatessenzaak van haar vader in Delft is vooral dankzij Chiara Cappellano een grote hit op TikTok. Dat succes wil ze in Breda graag herhalen met Il Limone, haar eigen winkel en restaurant.
-
PREMIUM
Een Blondie of een Prince? Baarlese vader en zoon brouwen biertjes waar muziek in zit
BAARLE-NASSAU - De biertjes van Familiebrouwerij Van Sas uit Baarle-Nassau dragen namen als Blondie, Prince en Brood. Daar zit een verhaal achter, dat al in 1986 begon toen vader Johan meedeed aan de Soundmixshow. -
PREMIUM
Lunchcafé Le Figaro staat te koop: ‘Niet alleen een pak melk heeft een houdbaarheidsdatum’
DEN BOSCH - Wie ooit droomde van een eigen lunchcafé op de stoep van station Den Bosch moet snel zijn. Sinds kort staat Le Figaro te koop. De houdbaarheidsdatum van de eigenaar begint volgens hemzelf te verstrijken. -
PREMIUM
Liefhebber van een biefstuk van Loetje? Nog heel even geduld, locatie Vught gaat dit voorjaar open
VUGHT - De bekende biefstukketen Loetje hoopt komend voorjaar dan toch de vestiging in Vught te openen. De verbouwing van het bekende horecapand aan de N65 is in volle gang.
-
PREMIUM
Horeca bij Lido in Waalwijk lijkt er echt te gaan komen: ‘Bouw start rond de zomer’
WAALWIJK - De komst van een grote horecagelegenheid bij het Waalwijkse recreatiegebied het Lido vergt veel tijd. Het streven is nu om rond de zomer met de bouw te starten. Het complex opent dan halverwege 2024 de deuren. -
PREMIUM
Oncle Jean-eigenaar Jet van Pruijssen voegt stukje Parijs aan het Ginneken toe
BREDA - Hoewel ze zelf al sinds 2011 de scepter zwaait over Oncle Jean, vond Jet van Pruijssen dat de horecazaak in het Ginneken in Breda nogal een mannelijk imago had. ,,Er mocht wel een vleugje vrouwelijkheid overheen.” -
PREMIUM
Korting krijgen in restaurants na een maagverkleining? ‘Kleine porties aanbieden moet een trend worden’
Minder betalen voor je eten als je een maagverkleining hebt gehad. Een all-you-can-eatrestaurant uit het Gelderse Duiven kwam hier deze week mee in het nieuws en dit zorgde voor een stroom aan reacties op sociale media. Is dit wel zo eerlijk voor anderen die minder eten? Als het aan een lunchroom uit Molenschot ligt, wordt het aanbieden van kleinere porties een trend in Nederland. -
PREMIUM
Café te koop: deze Brabantse horecapanden wachten op een nieuwe eigenaar
Altijd al een bruine kroeg op de kop willen tikken? Dit is hét moment. Het aantal horecaondernemers die van hun zaak af willen groeit namelijk. Ook in Brabant staan her en der mooie café- en restaurantpanden te koop. -
PREMIUM
Café For Each/Zinderend Uden failliet, curator ziet kansen voor doorstart
UDEN – Café For Each, vallend onder de Uden Zinderend bv, aan de Sint Janstraat in Uden is failliet. Daarmee komt een einde aan het horeca-avontuur van het Veghelse ondernemerspaar Mariëlle Appeldoorn en Jean van den Boogaard.
-
PREMIUMUPDATE
Rosmalenaar maakt het Lekkerste Broodje van Nederland: ‘Kort na de zomer begonnen met de voorbereiding’
DEN BOSCH - Het smeren van een bekroond broodje kun je prima overlaten aan Rosmalenaar Roland Biermans (54). Met zijn ‘Neusje van de zalm’ won hij tijdens de Horecava 2023 in de RAI het Nederlands Kampioenschap Lekkerste Broodje. Dat deed hij voor de vierde keer. Zijn dochter Audrey (22) behoorde tot de concurrenten. -
PREMIUM
Frontaal gaat weer geld ophalen en wil nu ook alcoholvrij bier gaan brouwen in Breda
BREDA - Brouwerij Frontaal in Breda start opnieuw een crowdfundingsactie om aandelen uit te geven. Dit keer wil Frontaal 2,5 miljoen tot 4 miljoen euro ophalen. Het geld wordt onder meer geïnvesteerd in apparatuur voor de productie van alcoholvrij bier. -
PREMIUM
Horecazaak in oud ketelhuis wordt hart van nieuwe Bredase wijk Blossem
BREDA/OOSTERHOUT - In het gerenoveerde ketelhuis van de oude Nibb-it-fabriek in Breda gaat in het voorjaar een restaurant van start. De horecazaak moet het centrale punt worden voor de wijk Blossem, die op het voormalige fabrieksterrein verrijst. -
PREMIUMOVER DE TONG
De jonge ploeg van restaurant De Veestallen verrast, maar toch ook weer niet
BREDA - De Veestallen kwam vier jaar geleden al eens aan bod in deze rubriek. Maar sinds kort zwaait een nieuwe ploeg de scepter over het Bredase restaurant. We gingen op zoek naar de veranderingen.
-
PREMIUMTerugblik
Top-kok Carlo Chantrel kookt weer ‘lekker, mooi en eerlijk eten’
ETTEN-LEUR/EINDHOVEN - Top-kok Carlo Chantrel staat weer te fluiten achter zijn kachel. Krabbelde overeind nadat zijn sterrenrestaurant Tilia in Etten-Leur het financieel niet meer redde, afgelopen zomer. Hij zet nu restaurant Vane in Eindhoven op de kaart. ,,Lekker, eerlijk koken.” -
PREMIUM
Topjaar voor horecamakelaars: ‘De bank is vaak niet meer nodig bij overnames’
BREDA/OOSTERHOUT - De horecamakelaars in de regio Breda/Oosterhout hebben een uitstekend jaar achter de rug. ,,De transacties gingen meestal soepel en snel. Zowel verkopers als kopers waren flexibel met de prijs”, zegt Ivo Mermans van Hormax. -
PREMIUM5 vragen
De leut wordt duur betaald: waarom de bierprijs met carnaval in Breda naar 3,30 euro gaat
BREDA - Wie in Breda komende carnaval het bier met Leutpenningen betaalt, is dertig cent meer kwijt voor een pilsje dan vorig jaar. Kroegbazen balen er zelf ook van: ‘Denk je dat ik het leuk vind om 3,30 voor een biertje te vragen?’ Vijf vragen over de dure Leutpenning.
-
Oliebollenvet jaagt waterschap Brabantse Delta op hoge kosten
BREDA - Oliebollenvet in de riolering jaagt onze waterschappen op miljoenen euro's kosten. Alleen al bij waterschap Brabantse Delta gaat het naar schatting om een paar ton per jaar. -
PREMIUM
De glorietijd van industrieel Roosendaal herleeft in deze kroeg: ‘Bizar wat er allemaal verdwenen is’
ROOSENDAAL - Een biertje drinken tussen een oud destilleerapparaat uit De Wenneker en rolplanken uit de KaVeeWee-sigarenfabriek, terwijl op tv de Vliettocht van 1956 voorbijzoeft. In De Kompaen lacht overal waar je kijkt het oude Roosendaal je toe. -
PREMIUM
‘Vooraf je vliegticket betalen is normaal. Maar als restaurant een aanbetaling vragen zou niet gastvrij zijn’
WILLEMSTAD/ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM - Iets wat in de Randstad al langer gewoon is, waait langzaam over naar West-Brabant. Steeds meer restaurants vragen deze Kerst om een aanbetaling tijdens het reserveren of denken erover om dit te gaan doen. -
PREMIUM
Dineren met kerst in een toprestaurant? Wel van tevoren betalen, aub
BREDA/OOSTERHOUT - Op tweede kerstdag serveert restaurant Chocolat in Breda een feestelijk menu, met aansluitend muziek. Inclusief drank kost de avond 100 euro per persoon. Wel graag van tevoren afrekenen. En dat doen meer restaurants zo.
-
PREMIUM
Restaurants zijn klaar voor de kerstdagen, ondanks gestegen kosten: ‘Gasten moeten er warm bij zitten’
Halsreikend kijkt de horeca uit naar de kerstdagen. Ondanks de gekrompen marge, de gestegen inkoop- en energiekosten en de onvermijdelijke doorberekening. Maar de restaurants mogen weer en ze hebben er zin in. ,,Die kerstboxen waren leuk, maar je mist de interactie met de klant.” -
PREMIUM
Restaurants hebben zin in kerst, maar geen drie dagen lang: ‘We gunnen het personeel ook een vrije feestdag’
DEN BOSCH - Kunnen de restaurants na twee corona-kerstmissen eindelijk weer vol aan de bak, blijven ze vaak toch een van de kerstdagen dicht. ,,Wij gunnen ons personeel ook een vrije feestdag.” -
PREMIUM
Kok-aan-huis Sander ziet zijn werk als een feestje: ‘Ik maak er een toneelavond van’
BREDA - Als kok-aan-huis Sander Oudshoorn met zijn bestelwagen bij klanten aankomt, laadt hij eerst twintig flinke kisten uit. ,,Dan schrikken mensen wel eens. Maar ik neem alles zelf mee, van borden tot een bloemetje.” -
PREMIUM
‘Laten we naar hét plein gaan’ moet een horecabegrip in Breda worden
BREDA - Het is ijzig koud, maar Romy Mulder en Khumbo Musukwa willen graag even poseren voor de fotograaf op het pleintje in de Veemarktstraat in Breda. Want dit wordt hún pleintje; hier komen straks goede wijnen en fijne hapjes samen op één terras. -
Van kerstmarkt, kerk, silent disco tot kinderspeelparadijs: ‘Wintertuin’ op proef in het Spoorpark
TILBURG - Het Spoorpark verandert van vrijdag 16 tot en met zondag 18 december in De Wintertuin. Er is een silent disco, optredens van Tino Martin en Brace, kampvuurtjes, kerstkramen en andere winterse activiteiten. Het gaat om een proef. Het Spoorpark wil in de toekomst een langdurig winterevenement opzetten.
-
Stage Door: het eerste ‘hiphop-eetcafé’ van Breda
BREDA - Een hamburger of gefrituurde kip verorberen in een omgeving waar hiphopmuziek centraal staat. Dat heeft Maba Jarbou voor ogen met zijn nieuwe horecazaak Stage Door in Breda. -
PREMIUM
Van meer drinken dan brouwen, naar brouwen om te drinken: de ‘brewpub’ van de Spoorzone gaat in januari open
TILBURG - Crisissen haalden even de wind uit de zeilen, maar de nieuwe brewpub van de Spoorzone ligt weer op stoom. Halverwege januari gaat de horecazaak met 21 tapkranen, vide en een gigantische brouwinstallatie open. ,,Heerlijk om het eigen bier in Tilburg te brouwen.” -
PREMIUM
Tilburg telt tot 2027 genoeg hippe hamburgerzaken, hoogste tijd voor ‘vegan en avontuurlijk’
TILBURG - Een nieuwe horecazaak in de binnenstad beginnen? Kom maar op met die in kropsla gespecialiseerde zaak of een restaurant in de Heikese kerk. Dat staat – kort door de bocht samengevat – in de nieuwe horecavisie van Tilburg.