Volledig scherm
Arjen Vos Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Beste Lezer - Carnaval

In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED of in de journalistiek in het algemeen. 

Het is weer carnaval. Al lijkt de animo stilaan wat minder te worden, voor velen is het nog steeds een hoogtepunt. De komende dagen komen de serpentines en de confetti u dus ook in deze krant weer tegemoet.

Je houdt ervan of je haat het. Zelf vind ik carnaval leuk, ik heb dan ook een paar dagen vrij. En ik ben niet de enige bij het ED, onder mijn naaste collega's zijn veel behoorlijk fanatieke carnavalsvierders.

Verslaggeving

De verslaggeving van het carnaval is op onze redactie elk jaar weer onderwerp van discussie. We zijn nooit echt tevreden. De traditionele prinsenfoto, afgelopen maandag in de krant, kan bij ons op brede waardering rekenen. Al was collega Rob Schoonen van de cultuurredactie minder enthousiast. Vinden lezers dit echt leuk, vroeg hij. Het is een portret van een grote groep mooi uitgedoste mensen, net als de Nachtwacht, zei ik. Het kon hem niet echt overtuigen.

De verslaggeving van de klets- en zittingsavonden, moeten we dat zo blijven doen? Het zijn korte stukjes, vaak te kort om een goede impressie te bieden. Vooral leuk voor degenen die op die avond aanwezig waren. Maar tegelijkertijd is zo'n kletsavond zeker in een dorp vaak een drukbezocht evenement. Om over het befaamde kletstoernooi van de Helmondse Keiebijters nog maar te zwijgen. Dus ja, misschien moeten we op zoek naar een andere aanpak, maar we moeten ze sowieso blijven verslaan.

Uitdaging

Ook de verslaggeving van de evenementen tijdens carnaval blijft voer voor discussie. Wat zich hierbij soms wreekt, is dat de fanatieke carnavalsvierders onder ons de komende dagen liever bier drinken in de kroeg en een polonaise lopen dan daar met een spa rood verslag van te doen in de krant en op onze website. En een verhaal maken over carnaval terwijl je daarmee helemaal niks hebt, is al helemaal een uitdaging.

De komende dagen staan ze dus weer in de krant, alle optochten in de regio en impressies van tal van andere carnavalsactiviteiten. We brengen natuurlijk ook nog volop ander nieuws, om de niet-carnavaller te plezieren. Daarna gaan we bij het ED ongetwijfeld weer discussiëren over hoe we de carnavalsverslaggeving in 2019 gaan aanpakken.

Maar voor nu: alaaf!

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement