Volledig scherm
Kuno Huisman van ASML wordt voor een dag in de week bijzonder hoogleraar op de universiteit in Tilburg. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Bij ASML beslissen over investeringen zonder te gokken

VELDHOVEN - Bij ASML staat een speciale afdeling de raad van bestuur bij in het nemen van beslissingen. Het hoofd van die afdeling Kuno Huisman werd onlangs met steun van zijn werkgever bijzonder hoogleraar ‘besliskunde’ bij de Universiteit Tilburg.

Ergens in 2001 nam ASML de beslissing te investeren in de EUV chiptechnologie. Pas nu, tien jaar later dan gepland en nadat er miljarden euro’s in zijn geïnvesteerd, gaat het bedrijf er mogelijk geld mee verdienen. Met nog steeds de nadruk op ‘mogelijk’. Het is een beslissing geweest waarbij achteraf kan worden gediscussieerd over de vraag of hij geniaal was of waanzin.

Maar prof. dr. Kuno Huisman, hoofd van de afdeling Business Change and Decision Support bij ASML, trapt meteen op de rem. „Aan de hand van de uitkomst de kwaliteit van een beslissing beoordelen is natuurlijk makkelijk, maar niet correct. Het gaat om het tijdstip van de beslissing zelf. Hoe waren toen de omstandigheden, vooruitzichten en verwachtingen? Met die gegevens moet je de beslissing beoordelen.”

Huisman bezet in Tilburg de leerstoel 'Decision Making under Uncertainty' die mogelijk wordt gemaakt door ASML.

„Over de details van belangrijke beslissingen bij ASML kan ik niets zeggen”, zegt Huisman. „Behalve dat we er onze methode die leidt tot rationele beslissingen op toepassen. Over hoe die methode eruit ziet kan ik wel alles vertellen en dat ben ik ook van plan op de universiteit in Tilburg. Ik ga daar als bijzonder hoogleraar een dag in de week colleges geven, onder meer met als thema 'investeren onder onzekerheid'. Ik wil samen met de vakgroep en studenten het vakgebied verder doorontwikkelen.”

Lees het hele verhaal over Kuno Huisman, inclusief de zes elementen van rationeel beslissen in het ED van donderdag of in de digitale krant.