Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Buikpijn van besluit gemeente over jeugdhulp

OpinieDe auteur van dit artikel is Rijn Borgwat uit Eindhoven, oud-jeugdhulpverlener. Hij kon zijn ogen niet geloven toen hij het in het ED las: Wachten op hulp als het budget op is (ED 4 juli). Het gaat hier om jeugdhulpverlening! Ik krijg letterlijk buikpijn van dit besluit van ons gemeentebestuur.

Ingewijden weten al lang dat echt laagdrempelige jeugdhulpverlening niet meer bestaat. Onlangs lazen we dat het aantal zelfdodingen onder jongeren weer toeneemt. Het is te simpel om een rechtstreeks verband te leggen, maar het geeft wel te denken. Mijn vraag is dan ook: waar kan een jongere die niet naar de huisarts gaat en ook niet in beeld is bij één van de vele generalisten van WIJeindhoven zijn of haar ei kwijt bij iemand die er duidelijk voor hem of haar is, zonder directe banden met ouders, school, sociale omgeving of wie dan ook. Iemand die samen met de jongere uitzoekt wat hij of zij nodig heeft en waar dat vinden is?

Ik ken prima huisartsen, maar door een medische bril kijken is toch iets anders dan door een sociale. Daar komt bij dat ik voor een gesprek van twintig minuten met onze huisarts al een dubbele afspraak moet maken.

Ik begrijp niet waarom de Eindhovense politiek niet anders naar de financiële problemen in de zorg kijkt dan door te snoeien aan de vraagkant. Er kan veel bezuinigd worden op dure procedures en alles in de organisatie dat niets bijdraagt aan de inhoud en uitvoering van de zorg. Dat politici en ambtenaren niet over voldoende kennis beschikken om deze klus te klaren is geen schande, maar dit feit niet onder- en erkennen wel. Een club onafhankelijke deskundigen die hierin politiek en ambtenarij wil bijstaan moet toch te vinden zijn.

  1. Daar gaan we weer met de woningmarkt
    Opinie

    Daar gaan we weer met de woning­markt

    De auteur van dit artikel is Pieter van Santvoort. Hij is nieuwbouwspecialist bij Van Santvoort Makelaars in Eindhoven en lid van de landelijke klankbordgroep woningmarkt bij de NVM. De inkt van de handtekeningen onder de woondeal Eindhoven-Helmond was nog niet droog of er was alweer een landelijke politicus die sterkere overheidsregulering van de woningmarkt bepleitte. Dit keer was het Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Hij wil particuliere beleggers op de woningmarkt ontmoedigen met een hogere overdrachtsbelasting. En starters bevoordelen door ze vrij te stellen van die belasting.