Volledig scherm
En dan schijnt ASML ineens weer Veldhovens te zijn. © Bert Jansen

De ukjes verzwakken de regio met hun geneuzel

OpinieDe auteur van dit artikel is Theo van Aalst uit Waalre. Toen ik in 1996 in Aalst kwam wonen, werd er verhit gepraat over een mogelijk samengaan van de gemeenten in de regio. De kleine gemeenten schilderden een vreselijk monster af, Eindhoven, dat angstvallig buiten de deur moest worden gehouden. Door samenvoeging zou het o zo snoezige dorpse karakter van de kleintjes verloren gaan, zo weenden de ukjes van de regio.

In ontroerende vereniging juichten de ukkepukken dat samenwerking zoveel meer zou brengen dan opslokken. Dus kwam er een samenwerkingsverband, waar vele manuren geleuterd is, en waar niets noemenswaardigs uitgekomen is. Afgezien van veel kosten. Zelfs geen nieuwe N69, die nu door het o zo schattige dorpje Aalst loopt.

Laten we eens kijken hoe het gaat, na al die jaren noeste samenwerking. Zo maar een greep. Als ik, inwoner van Waalre, iets naar de stort wil brengen, moet ik naar een afgelegen oord ergens achter het vliegveld; ik meen bij Oirschot of zo. Terwijl op een steenworp afstand twee prima stortplaatsen zijn. Maar daar mag ik, als inwoner van Waalre, niet heen. Ook een bezoek aan het zwembad is voor mij duurder dan voor een inwoner van Eindhoven. Terecht, want de ukjes dragen nu eenmaal niet graag bij.

Dan het schattige dorpse karakter. Rijd voor de aardigheid eens door Aalst, Best of Veldhoven. Bespeurt u iets van een dorps karakter? Wel nee, het zijn gewoon buitenwijken. Ik kan in Den Haag of Amsterdam meer echt dorpse delen aanwijzen.

Er is wel een groot verschil tussen de ukjes en Eindhoven: Weinig onderkant van de maatschappij of studenten - die laten de ukjes gaarne aan Eindhoven. Dat scheelt! Zowel in de centjes als in de rust? Wel wat weinig kinderen, maar ach, wat geeft dat. Wel zo rustig. Bij ons in de straat, ongeveer veertig huizen, woont één gezin met een echt kind. Heus waar! Ik heb het zelf gezien. De rest heeft een gemiddelde leeftijd waarbij toch al snel aan erfenissen en bidprentjes wordt gedacht.

Inmiddels blijkt de bestuurlijke kracht van de ukjes zo links en rechts niet geheel toereikend te zijn. Zo heeft Nuenen er een mieterse puinhoop van gemaakt. Opheffen is de enige zinnige oplossing. Maar ondanks het cum laude bewijs van onvermogen hebben de lokale notabelen nog altijd het hoogste woord.

Wat ik in al dat oeverloze gewauwel het meeste mis, is de vraag hoe we de regio zo sterk mogelijk kunnen maken. Eindhoven is binnenkort de zesde (na Groningen) stad van het land. Qua inwoneraantal en historie is het een gat, in opmerkelijke mate vergelijkbaar met bijvoorbeeld Leverkusen in Duitsland, of St.-Etienne in Frankrijk. Maar qua industrie, onderzoek en ontwikkeling staat het zijn mannetje, ofschoon ASML, vroeger deel van Philips, ineens Veldhovens schijnt te zijn. Economisch is het, lijkt mij, belangrijker dan Groningen, Utrecht of Den Haag, ofschoon dat in de landelijke politiek, laat staan internationaal, niet of slechts uiterst moeizaam tot uiting komt. De economie floreert, maar pas op, de naderende economische klap (die snoeihard zal zijn) komt gegarandeerd het allerhardst aan in Eindhoven. En in de regio, bij de ukjes.

Het is dus hoog tijd de economische voorspoed te gebruiken om zo sterk mogelijk te worden. Daarvoor is eenheid, die macht maakt, noodzakelijk. Macht om nationaal en internationaal iets voor te stellen. Daarvoor is radicale samenvoeging noodzakelijk. Geen marginaal geprul en geneuzel van de ukjes.

 1. Beste lezer: Roddelkrant
  PREMIUM
  Column

  Beste lezer: Roddel­krant

  Een vriendin stuurde mij een appje: 'Albert Verlinde!' Ook lezers vroegen zich in brieven af of we een roddelkrant waren geworden. 'Heeft het ED een connectie met Privé? Is er echt geen belangrijker nieuws dan een burgemeester die privéproblemen heeft?' vroeg Willy van de Ven uit Eersel zich af. A. Talsma Landsheer uit Helmond vond dat deze krant de'zedenmeester' uithing. Waarom moest de liefdesaffaire van Berry Link zo groot op de voorpagina staan, inclusief 'echtelijke ruzies en verdwijning'?
 2. Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven: ‘het is erop of eronder, laat je stem horen’
  Opinie

  Muziekge­bouw Frits Philips in Eindhoven: ‘het is erop of eronder, laat je stem horen’

  De auteur van dit artikel is Rob Schoonen, kunstredacteur van het ED. Waarom is het zo oorverdovend stil rond Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven? Al jaren? Zeker, de gemeenteraad is er druk mee, net als het college van Eindhoven, dat het ene na het andere plan bespreekt om het noodlijdende muziekcomplex te redden. Om over de medewerkers van het complex maar te zwijgen; het merendeel werkt zich een slag in de rondte om van de rode weer zwarte cijfers te maken. Zo zijn er flink wat mensen bezig om de concertzaal – financieel gezien - weer gezond te maken. Maar waarom hebben de bezoekers in al die jaren nog helemaal niets van zich laten horen? Het zijn er jaarlijks meer dan 160.000. Echter: stilte alom. Het wordt tijd dat die ook eens hun mond open doen. En flink ook. Voor het te laat is.