Volledig scherm
© ANP XTRA

Donor onder voorwaarde

OpinieDe auteur van dit artikel, Frank Willems uit Bladel,  staat al ruim drie decennia geregistreerd als donor uit de overtuiging dat wellicht ernstig zieke mensen geholpen kunnen worden als zijn organen voor hem onbruikbaar zijn geworden. Het wetsvoorstel van D66 is een laatste redmiddel om meer organen beschikbaar te krijgen.

De opt-out methode is in zekere zin een paardenmiddel. Ik zou er mee kunnen leven als de wet niet aangenomen wordt, maar wel met de volgende kanttekening: ik wil dan de mogelijkheid voorwaarden te verbinden aan mijn mogelijke orgaandonatie. Ik wil dan expliciet kunnen stellen dat mijn organen uitsluitend ten goede komen aan personen die tenminste een jaar voordat zij de aandoening kregen waarvoor zij een donororgaan behoeven, zelf waren ingeschreven in het donorregister. Indien zij jonger zijn dan 18 jaar geldt, wat mij betreft, de donorregistratie van tenminste een van de ouders.

Wellicht dat als de bereidheid tot doneren wordt gekoppeld aan de mogelijkheid tot ontvangen, men wel geneigd is zich te registreren als donor. En doet men dat dan nog steeds niet, dan heb ik - en waarschijnlijk ook mijn nabestaanden op het moment dat ik in de onverhoopte situatie kom dat mijn organen gedoneerd kunnen worden - er een beter gevoel bij dat die organen terecht komen bij mensen die bereid waren te geven en niet alleen te nemen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement