Volledig scherm
Snorkelles in het zwembad in Gemert. © Bert Jansen

Duurzaam nieuw zwembad of een duur opknappertje in Gemert?

OpinieAuteur Jo van Schalen uit Gemert is onder meer bijscholingsdocent voor zwem- en duikinstructeurs en auteur van boeken over snorkelen en onderwaterspelen. Hij vindt dat Gemert zich gelukkig mag prijzen met de tientallen bevlogen vrijwilligers die zich inzetten om de kwaliteit van leven in ons dorp op een hoger niveau te brengen. Belangeloos en op veel en veelsoortige terreinen.

Als sportduiker heb ik in dit kader een diep respect voor mijn dorpsgenoten die zich al jaren lang elke week inspannen om werkelijk alle facetten van met name de totale zwemsport op bewonderenswaardige wijze te promoten en mensen daarbij intensief te begeleiden: de recreatieve Gemertse Watervrienden en wedstrijdclub Hydra.

Met de komst van een nieuwe burgemeester, een nieuwe gemeenteraad en een volledig vrouwelijk wethoudersteam leek de hoop gerechtvaardigd dat de eindeloze, verwoestende politieke tornado's van hun voorgangers omgebogen zouden worden in een frisse, weldadig aandoende wind. Hopeloze hoop?

Onwillekeurig gaan je gedachten in die richting als je in het Gemerts Nieuwsblad van 12 april 2019 het artikel leest over de zwembadplannen van het college en even verderop de verbijstering proeft van de geslaagde zakenman René van Hoof in zijn kritische artikel over het rampzalige exploitatiebeleid rond de golfbaan. Wanhopig schreeuwt hij het uit: 'Gemert wordt wakker!' Terecht. Met het oog op de toekomst van de zwemsport, en dús op gezondheid, kwaliteit van leven, persoonlijke veiligheid van alle zwemmende Gemertenaren, positief duurzaamheidsdenken en - zeer actueel - milieu-educatie, zou ik in de kreet van Van Hoof 'Gemert' vervangen door 'Inge en Miranda'. Als respectievelijk sport- en financieel wethouder acht ik speciaal hén royaal voldoende capabel om na enig nadenken tot de enig zuivere conclusie te komen: het verdient verre de voorkeur om te kiezen voor een vlekkeloos financieel geoffreerd nieuwbouwplan, gedragen door een team van uitstekend geschoolde en zeer bevlogen Gemertse vrijwilligers.

Feitelijk is het beschamend en niet getuigend van respect dat het sublieme plan van deze vrijwilligers op ongegronde gronden, dus redeloos, wordt afgeserveerd. Deze mensen moet je koesteren. Die afwijzing is temeer beschamend omdat als alternatief wordt gekozen voor het peperdure oplappen van een afgetakelde, pre-historische waterbak, die tientallen jaren lang niet winstgevend geëxploiteerd bleek te kunnen worden.

Omdat clubs in stichtingsvorm geen winst hoeven maken, verkeren de Gemertse zwemclubs in de gunstige positie dat ze een 'ideaal-bad' kunnen bouwen. Met betrekkelijk weinig moeite is het hen nu al gelukt om zich in een maand tijd te verzekeren van de loyale medewerking van ruim twintig enthousiaste en vakkundige bedrijfsgroepen. Als het zover komt mag ik daaraan een unieke bijdrage leveren met enkele splinternieuwe ideeën. Die openen niet alleen de weg naar meer bezoekers maar ook naar een landelijke voorbeeldfunctie. Word wakker wethouders en ook raadsleden. Kies voor een hypermodern, duurzaam bad, bespaar ons - burgers - honderdduizenden euro's en zet Gemert eens nadrukkelijk op de kaart.