Volledig scherm
Ondernemers met een burn-out zijn vaak langere tijd uit de roulatie. © ANP XTRA

Gedreven ondernemers risico voor Broodfonds

opinieChantalle Weemaes is directeur van TopState en de schrijfster van dit opiniestuk. Zij leert ondernemers topprestaties leveren door hen te trainen hun eigen fysieke en mentale staat aan te sturen.

Groepen van ondernemers die elkaar bij een ongeval of ziekte steunen, het is een mooi systeem, maar het blijkt in de praktijk ook kwetsbaar.

Patricia is 31 jaar als ze het succesvolle bedrijf van haar vader overneemt. Samen met haar team begeleidt ze bedrijven bij het behalen van meer winst met minder zorgen. Haar lat ligt hoog. Ze heeft meerdere studies tegelijkertijd afgerond, ze heeft een man en twee kinderen en doet daarnaast diverse vrijwillige nevenactiviteiten in het bedrijfsleven. In het weekend staat ze langs de lijn van het sportveld. Patricia staat bekend als de vrouw die alles kan. Zelf is ze enorm trots op wat ze in korte tijd met veel plezier heeft bereikt. Totdat ze op een dag huilend in de auto zit op weg naar een afspraak en hyperventilerend op het schoolplein staat. Wat is er aan de hand?

Gelukkig is Patricia lid van het Broodfonds. Dat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen. Een groep van twintig tot maximaal vijftig mensen met uiteenlopende beroepen ondersteunen elkaar financieel bij langdurige ziekte of een ongeval.

Sociale aspect

Vanwege het sociale aspect heeft Patricia drie jaar geleden gekozen voor deelname aan het Broodfonds. Dat ze zelf ook gebruik zou moeten maken van het Broodfonds, had ze nooit gedacht. Patricia heeft zich jarenlang zo hard ingezet dat haar lichaam haar uiteindelijk een halt heeft toegeroepen. Van het ene op het andere moment zit ze thuis. Ze is uitgeput, heeft verschillende klachten en kan niet meer.

Patricia is echter niet de enige die op dat moment een schenking krijgt. Drie andere Broodfondsleden doen er al langdurig een beroep op. De bodem van het spaarpotje van het fonds komt hierdoor al snel in zicht.

Ondernemers die kampen met een burn-out zijn veelal langere tijd uit de roulatie. Al deze tijd ontvangen ze een schenking uit het Broodfonds. Wanneer meerdere ondernemers tegelijkertijd een burn-out hebben, is dat een risico voor het voortbestaan van hun Broodfonds.

Een mooi systeem maar in dit geval dus ook kwetsbaar. Wanneer leden behandeld worden aan lichamelijk letsel ten gevolge van een ongeval hoeven ze vaak maar korte tijd ondersteund te worden vanuit het fonds. Maar met bevlogen ondernemers ligt dat anders. Mensen denken nog steeds dat bevlogenheid de perfecte preventie is tegen burn-out en worden om die reden veelal geprezen.

Bevlogen en energiek

Patricia heeft zichzelf ook altijd geïntroduceerd als een bevlogen en energieke ondernemer. Maar bevlogenheid heeft een keerzijde. Als je zo ambitieus bent dat je opgaat in je werk, vergeet je wel eens bij te tanken. Gelukkig maakt dat voor een keer niet uit, maar op de lange termijn wel degelijk. Omdat bevlogenheid je een goed gevoel geeft, is het soms niet eens merkbaar dat je je reservevoorraden aanboort. Je spreekt dan van een verborgen energielek, wat je duur kan komen te staan.

Naast het investeren in het Broodfonds of een verzekering is het daarom zinvol om te investeren in je eigen fysieke en mentale systemen. Zelf ben je het belangrijkste instrument van je onderneming.

Patricia heeft inmiddels geleerd om strategisch met haar energie om te gaan. Zij heeft de programmatuur van haar brein daarop aangepast. Ze is de kunst van het schakelen gaan trainen. Om op hoog niveau te blijven presteren, moet ze af en toe terugschakelen en bijtanken. Zo blijft ze vitaal en kan ze blijvend op topniveau presteren. Net zoals een topsporter slaat zij nu ook wel eens een wedstrijd over. Op deze manier geeft zij ruimte aan herstelprocessen en haar opbouwsysteem en bereidt zij zich voor op de volgende topprestaties.

Als bevlogen ondernemers zouden investeren in hun fysieke en mentale systemen, kan het Broodfonds altijd goed voor haar leden blijven zorgen wanneer dat onverhoopt nodig is.

Meet up

Geïnspireerd op de VPRO Tegenlicht documentaire 'Ons dagelijks brood' is er woensdagavond een Tegenlicht Meet Up over Broodfondsen in Singularity U op Strijp-S in Eindhoven. Chantalle Weemaes, directeur van Topstate, is een van de sprekers.

Tijdens de Meet Up is er volop gelegenheid voor debat. De avond wordt gemodereerd door Ineke Hurkmans. Vooraf aanmelden is nodig en kan gratis via deze website.