Volledig scherm
Een kleinere veestapel is het streven, maar de weg daarnaartoe is niet eenvoudig. © ANP

Gezonder leven in Brabant met minder vee

OpinieDe auteur van dit artikel is Anne-Marie Spierings, gedeputeerde en lijsttrekker van D66 Noord-Brabant. D66 wil een Brabant met meer boeren en minder vee. Boeren moeten hun tijd steken in kwaliteit in plaats van in kwantiteit. De weg daarnaartoe is niet eenvoudig.

Gezondheid is voor veel mensen het belangrijkste. Dat realiseer je je vooral als je met ziek-zijn wordt geconfronteerd. Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat we in Brabant alleen gezond kunnen leven als we minder vee gaan houden. Dit is de enige manier om snel de uitstoot omlaag te brengen en de kringlopen te sluiten.

Enkele jaren geleden was ik met mijn vader op IJsland. Mijn vader heeft COPD. Twee verdiepingen traplopen maken hem normaal al flink aan het hijgen. Wat schetste onze verbazing: in IJsland had hij daar geen last van.

Mijn vader is niet de enige Brabander die minder last heeft van COPD als hij in een omgeving met schone lucht verblijft. Op zo'n moment vraag ik me af hoe het is om last te hebben van fysieke beperkingen terwijl je weet dat dit feitelijk onnodig is.

Gezonder

Afgelopen vier jaar heb ik namens D66 in het college van Gedeputeerde Staten gewerkt aan een gezonder Brabant. We hebben veel bereikt. De veehouderij kan niet meer groeien, want voor elke 10 vierkante meter nieuwe stal, moet 11 vierkante meter stal met dieren gesloopt worden. De stallen moeten vanaf 2022 schoner zijn. Toch is er in delen van Brabant nog steeds forse uitstoot. En het mestprobleem is hiermee niet opgelost. Problemen die al meer dan dertig jaar bestaan. Dan denk ik: Ik wil deze problemen nu eens echt oplossen!

D66 wil een Brabant met meer boeren en minder vee. Want boeren horen bij Brabant. Als pioniers en ondernemers zorgen ze voor ons eten. Wij willen boeren die hun tijd steken in kwaliteit in plaats van kwantiteit. In plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. En als wij vlees eten, willen we lekker vlees. Van een dier dat een goed en gezond leven heeft gehad. Van een boer die een eerlijke prijs heeft gekregen. Uit een kringloop die gesloten is, met niet meer mest dan we in Brabant nodig hebben voor onze aardappelen en groenten.

Halvering

De weg hier naartoe is niet eenvoudig. Het piept, kraakt en schuurt. Stap voor stap komen we verder en het is tijd voor de volgende stap. Een halvering van de veestapel, zoals de stemwijzer stelt, neem ik daarbij niet letterlijk. Het is voor D66 wel de richting. We moeten naar een kleinere veestapel. Hoe komen we daar? Ik doe alvast drie suggesties: ruimere mogelijkheden voor herbestemming, mits de rechten om vee te houden worden doorgehaald. Bij elke 10 vierkante meter stal er 12 slopen. En investeren in dierenwelzijn zodat de dieren meer ruimte krijgen.

D66 wil de komende periode meer suggesties ophalen. Brabanders zijn creatief en samen krijgen we veel voor elkaar voor de toekomst.