Volledig scherm
De imposante Dom van Keulen. De gastvrijheid van de Duitsers is opvallend.

Het Europa van een burger: Keulen bijna net zo dichtbij als Amsterdam

OpinieMet de Europese verkiezingen op komst geeft een dagje Keulen het gevoel echt een Europeaan te zijn. Zo denkt Hans Kluijtmans uit Eindhoven. Hij onderzoekt en beschrijft ontwikkelingen in Europa. 

De EU doet veel moeite om de afstand van de burger tot Europa te verkleinen. Dat heet 'het Europa van de burger'. Wat het Europa van één burger kan betekenen, verbeeld ik hieronder in een dagje Keulen afgelopen lente. Deze stad is vanuit Eindhoven bijna net zo dichtbij als Amsterdam.

Voor mij was een oude liefde de aanleiding. Ik dacht de buurt te weten. Maar Keulen is riesen gross (twee keer Rotterdam). Ik heb haar niet gevonden, maar wilde er ondanks de teleurstelling nog iets leuks van maken. Wat indrukken:

- Het verdwijnen van de fysieke grens. De ouderen onder u zullen weten wat dat betekende: file, stilstaan, paspoort en eventueel in de kofferbak kijken. Nu kun je gewóón doorrijden. Het bord 'Willkommen in Deutschland' herinnert je er alleen aan dat je in een ander land bent. Wat is het verschil met een bord 'Welkom in Zeeland' dat bij het overschrijden van de provinciegrens vanuit Brabant staat?

- Lukraak naar de Dom gewandeld. Het viel me op dat Duitsers zich in de massa van winkelend publiek ordelijk van de ene plek naar de andere begeven - een stroom rechts en een stroom links. Dat verbaasde me. Kom daar eens om op bijvoorbeeld de Demer in Eindhoven. Daar moet je de hele tijd opletten dat er niet iemand tegen je opbotst. Meestal gaat het goed. Ik vroeg er naderhand mijn Sloveense expat-buurman naar, die werkt in Duitsland. Zijn verklaring: orde wordt door iedereen als nuttig ervaren, dus accepteert iedereen dat ook.

- Op een bankje met uitzicht op de Dom - alleen dat maakt het bezoekje al fabelhaft - ontstond spontaan een gesprek met Duitsers. Eén van de mannen vertelde dat hij een pensioen had waarvan hij het bedrag noemde. Na 45 dienstjaren. Ik stond versteld en vond het erg hoe weinig dat was. Ook dat zijn verschillen in Europa die wij ons in Nederland niet altijd realiseren.

- Ineens dacht ik: geen geld bij je? Voorheen euro-cheques of geld wisselen. Overdrachtskosten, kantoor- en wachttijden. Nu liep ik gewoon naar een bankautomaat op het plein en pinde euro's.

- Ik vroeg waar een leuke Stube was. We gingen met zijn vieren naar deze Brauhauskeller die dé tent van Keulen bleek te zijn - 'das jitt es nur in Kölle'. Met totaal onbekenden! Ontmoeting in Europa. Het was zaterdag einde middag en stampvol. Keigezellig. Obers draafden rond met ronde tableaus vol bier. Maakten er een showtje van. Duitsers drinken een glas bier in drie teugen op... Na enkele uren - met vooral op tijd alcoholvrij - verliet ik mijn gezelschap. Zij stonden erop de rekening te betalen.

- De enorme vriendelijkheid, beleefdheid en gastvrijheid van de Duitsers viel me op. Het Europa van nu stelt ons in staat om beelden die de generatie voor ons aan ons heeft overgedragen bij te stellen.

Mijn oorspronkelijke doel was niet bereikt. Maar op het einde van de dag ging ik toch voldaan terug naar Eindhoven. Ik voel me écht een Europeaan. En vanaf Venlo ging het wat langzamer...