John van den Oetelaar. Foto Joost Hoving.
Volledig scherm
John van den Oetelaar. Foto Joost Hoving.

Kies wijzer

Beste lezerIn de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED of in de journalistiek in het algemeen. Reacties: j.vdoetelaar@ed.nl

Nog een dikke maand en dan is het zover: gemeenteraadsverkiezingen. Dat is, alle inspanningen van landelijke politici ten spijt, toch echt een lokale aangelegenheid en daarom ook meteen het speelveld van lokale en regionale media. Nou ja, eerst en vooral is het een feest van de kiezer, van u dus.

Het belang van gemeenteraadsverkiezingen kan niet vlug worden overschat. Nochtans is het enthousiasme om aan te sluiten in de rij voor het stemhokje niet overweldigend te noemen. Ik geef toe: dat verschilt nogal per gemeente, maar het zou best een tandje meer mogen.

Complex

De mogelijkheid om mee te kunnen bepalen hoe je omgeving eruit ziet, waar accenten gelegd worden en waar niet, zou eigenlijk iedereen warm moeten maken om toch de gang naar het stemhokje te maken, maar zo simpel is het niet. Gemeenten hebben er meer taken bij gekregen de afgelopen jaren. Complexe taken die voor sommige, wat kleinere gemeenten soms ook te complex zijn. Vraag dan maar eens aan die kiezer hoe die zijn keuze moet bepalen, als gemeenten het zelf soms al niet bij kunnen benen.

Kieswijzer

Het ED heeft, samen met andere regionale titels van de Persgroep, voor 222 gemeenten een kieswijzer ontwikkeld, samengesteld na zorgvuldige enquêtering onder een grote groep mensen. Wat is belangrijk voor u bij de verkiezingen, waar liggen de zwaartepunten? Met die gegevens in de hand zijn we gaan bouwen aan de Kieswijzer en hebben we bijna alle politieke partijen in de regio zover gekregen om mee te doen. Behalve Someren, daar koos men voor een ander traject.

Zowaar een monsterklus, zorgvuldig voorbereid in de gezamenlijkheid met alle andere titels, daarna stap voor stap afgewerkt door onze verslaggevers, door het secretariaat en niet in de laatste plaats door Gerard Lukken. Die met een stevige zucht en een onderdrukte vloek de klus deze week klaarde. Ik hoop dat de Kieswijzer u niet alleen helpt in uw keuze, maar u ook, mocht u overwegen thuis te blijven, een duwtje in de richting van het stemhokje geeft. Ga stemmen, maak gebruik van uw kiesrecht.

De Kieswijzer staat voor u klaar op ed.nl/kieswijzer.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement