Volledig scherm
Sinds de sluiting van het golfslagbad wordt met smart gewacht op nieuwbouw. © Rene Manders

Maak haast met Tongelreep

OpinieDe auteur Harrie van der Meijden is van de actiegroep 'Tongelreep moet blijven'. Hij beveelt het het plan voor een nieuwe Tongelreep, dat de Eindhovense raad dinsdag bespreekt, aan.
 

Bij de beoordeling van het raadsvoorstel voor de bouw van een nieuwe Tongelreep heb ik twee petten op: 1. van de recreant die het nog steeds niet eens is met de sluiting van het golfslagbad, maar zich daarbij heeft neergelegd. 2. Als belangenbehartiger van kinderen met een beperking die zwemles krijgen. In beide hoedanigheden beveel ik het raadsvoorstel van harte aan.

Na de beslissing om het golfslagbad te sluiten zijn alle bestaande voorstellen voor de Tongelreep van tafel gehaald en is een projectteam vanaf nul begonnen met het inventariseren van de wensen van verenigingen, gebruikersgroepen en burgers. Aan dat proces heb ik deelgenomen waar ik kon. Er is veel moeite gedaan om een goed beeld te krijgen van wat er leefde in de stad. Dat is ook zeer herkenbaar in het voorstel dat er nu ligt.

Recreatiebad

Er komt een recreatiebad voor gezinnen. Dat kan er niet vlug genoeg zijn. Er is in het zuiden van de stad nu al anderhalf jaar geen recreatief zwemmen mogelijk voor gezinnen. Daarom dring ik er op aan om de knoop deze maand door te hakken.

De doelgroep die ik als vrijwilliger vertegenwoordig zijn kinderen met concentratiestoornissen, ADHD en vooral autisme. Ze zijn niet in staat om te leren zwemmen in een groepje en moeten individueel begeleid worden. Zij krijgen nu les terwijl in een ander bad verenigingen feestelijk diplomazwemmen met muziek en versterkte spraak. Voor veel van onze leerlingen een grote opgave. Mij en mijn collega-vrijwilligers kost het veel energie om onze afgeleide/overprikkelde pupil 'bij de les' te houden. Het aantal leerlingen stijgt. We hebben wat extra tijd nodig. In het nieuwe bad komen nieuwe roosters en kan er tijd worden ingepland.

Prikkelarm

In het nieuwe ontwerp worden de doelgroepbaden gescheiden door geluiddichte wanden die ook zichtdicht gemaakt kunnen worden. Daarmee worden de baden prikkelarm. En het lesgeven een stuk eenvoudiger. Ik kan niet wachten tot het zo ver is. Ook andere groepen zullen gescheiden baden op prijs stellen.

Om 5 voor 12 stuurt de KNZB een brandbrief om te pleiten voor een 50 meterbad in plaats van de drie doelgroepenbaden. Het spel is slim gespeeld. Het voelt voor mij als een overval. Ik was niet op de hoogte van deze wens van de KNZB. Dat was anders geweest als PSV Waterpolo en sportambassadeur Cees-Rein van den Hoogenband als voorstanders van het plan de moeite hadden genomen om naar de inspraakavonden te komen.

Wat moeten wij in hemelsnaam met nóg een 50 meterbad? We hebben er al twee. Met de meest geavanceerde faciliteiten. In het trainingsbad is twee jaar geleden een upgrade uitgevoerd van 1,4 miljoen euro met camera's en geavanceerde tijdwaarneming. Nog maar een paar maanden geleden is er voor 8,5 ton een nieuwe licht- en geluidsinstallatie aangebracht in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion.

Kosten

De kosten voor een derde 50 meterbad zullen de pan uit rijzen gezien de voorzieningen die nodig zijn om het bruikbaar te maken voor de doelgroepen. Bovendien kan het plan van de KNZB nooit voldoen aan de wensen van andere doelgroepen en gebruikers. Nieuwe plannen maken gaat ook weer tijd kosten en betekent dus nóg meer vertraging, nóg langer wachten op het gezinsbad.

De KNZB wil meedenken over een optimale exploitatie van een nieuw 50 meterbad. Laat ze dat eerst maar eens doen voor het huidige 50 meterbad. Nog maar een paar weken geleden besloot wethouder Wedemeijer om dat 's middags te sluiten in verband met gebrek aan belangstelling. De actie van de KNZB komt op mij over als een zeurend kind dat zijn zin niet krijgt.

In het raadsvoorstel staat dat het voorstel van de KNZB door het projectteam en de architect is onderzocht en dat er geen aanleiding is om het ontwerp aan te passen. De topsport wordt goed bediend in Eindhoven. Nu zijn de burgers weer aan de beurt.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement