Volledig scherm
© Thinkstock

Niemand vindt het leuk om te staken bij Nedcar

OpinieDe auteur, Henri de Leeuw, is raadslid voor de SP in Eindhoven. Werknemers in de metaal- en elektrosector strijden voor een eerlijke beloning nu de crisis voorbij is.

'Staken bij VDL Nedcar is onverantwoord', schreef Victor de Kort uit Veldhoven (lezersbrief 20 september). Twee dagen eerder gaf Henk Diepstraten uit Helmond in een ingezonden brief de vakbonden de schuld van de afname van productie bij VDL Nedcar.

Afname van de productie bij VDL werd veroorzaakt door storingen aan de assemblagelijnen en door de vakantieperiode. Er wordt niet gestaakt, omdat de werknemers dat zo leuk vinden, maar omdat ze strijden voor rechtvaardigheid.

In de Duitse metaal- en elektro-industrie krijgt het personeel een loonsverhoging van 4,3 procent, in Nederland vraagt men een bescheiden 3,5 procent.

De crisis is voorbij, de economie draait op volle toeren, maar daar merken de werknemers in de metaal- en elektrosector weinig van. Winsten en vermogens maken een enorme groei door maar de lonen stijgen nauwelijks.

In de metaalsector gaan de stakingen niet alleen om een eerlijke beloning maar ook om zeggenschap en werkzekerheid. Jonge mensen moeten een vaste baan kunnen krijgen en oudere werknemers moeten fatsoenlijk kunnen afbouwen. Dat is waarvoor er gestaakt wordt.

De sleutel voor een gezonde metaalsector ligt in handen van de werkgevers. Het wordt tijd dat zij hun grootste kapitaal, de vakmensen die het werk doen, eerlijk gaan belonen.

  1. Daar gaan we weer met de woningmarkt
    Opinie

    Daar gaan we weer met de woning­markt

    De auteur van dit artikel is Pieter van Santvoort. Hij is nieuwbouwspecialist bij Van Santvoort Makelaars in Eindhoven en lid van de landelijke klankbordgroep woningmarkt bij de NVM. De inkt van de handtekeningen onder de woondeal Eindhoven-Helmond was nog niet droog of er was alweer een landelijke politicus die sterkere overheidsregulering van de woningmarkt bepleitte. Dit keer was het Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Hij wil particuliere beleggers op de woningmarkt ontmoedigen met een hogere overdrachtsbelasting. En starters bevoordelen door ze vrij te stellen van die belasting.