Volledig scherm
Het Stadskantoor in Helmond, dat in de recente plannen voor een nieuw 'Huis van de Stad' zou worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Onzalig plan stadhuis Helmond

OpinieDe auteurs Arjen Vos en Hans Vermeeren zijn journalist bij het Eindhovens Dagblad en wonen in Helmond. Zij vinden dat het plan om in Helmond een nieuw 'Huis van de Stad' te bouwen aan alle kanten rammelt, het is slecht onderbouwd en kan dus zó de prullenbak in.

Prima actie toch van het Helmondse college van B en W? Het vraagt van de Helmonders of zij duurzamer willen gaan leven. En het geeft daarbij zelf het goede voorbeeld door een nieuw duurzaam stadskantoor te bouwen. Beter kan toch niet?

Dat nieuwe 'Huis van de Stad' moet in de plaats komen van de vier gebouwen die nu bij de gemeente Helmond in gebruik zijn. Van eentje, dat in de Zandstraat, moet daarvoor de huur worden opgezegd. Twee andere gebouwen - in Boscotondo en aan 't Cour - moeten worden verkocht. En het vierde gebouw, het Stadskantoor aan de Weg op den Heuvel, moet worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Alles op één plek.

Inhoud

Een prima plan? Nou, er valt wel het een en ander op af te dingen. En niet alleen op de vorm waarin de besluitvorming over dat plan is gegoten, zoals de Helmondse oud-wethouder Sjef Jonkers dat vorige week zo goed beargumenteerd op deze pagina deed. Nee, ook op de inhoud. Sterker nog, vooral op de inhoud.

Want inhoudelijk rammelt het plan aan alle kanten. Het is niet voor niets dat de oppositie in de Helmondse raad prompt in de gordijnen is gaan hangen en dat er tot op heden in de stad uitsluitend verbaasd en laatdunkend wordt gesproken over het 35 tot 40 miljoen euro kostende plan.

Dat misprijzen zit 'm vooral in de argumenten die wethouder Harrie van Dijk (Lokaal Sterk) aanhaalt. Volgens Van Dijk zijn de huidige gebouwen niet meer van deze tijd. Het huidige stadskantoor dateert uit begin jaren 80, Boscotondo en 't Cour zijn gebouwd in de jaren 90. Hoezo, niet meer van deze tijd? Als we de redenering van de wethouder volgen, kunnen alle wijken die sinds de periode Helmond Groeistad zijn gebouwd dan wel tegen de vlakte. De meeste huizen in Rijpelberg, Brouwhuis, Dierdonk en de oudere delen van Brandevoort zijn inderdaad niet zo milieuvriendelijk als Van Dijk wel zou willen. Maar dat is dan ook precies de reden waarom veel woningeigenaren druk bezig zijn hun huizen (beter) te laten isoleren en ze te voorzien van zonnepanelen en op termijn van warmtepompen. Waarom zou dat niet met het Stadskantoor kunnen? Waarom moet dat tegen de vlakte?

Verwarring

Verder stelt het Helmondse college dat er onder de Helmonders verwarring heerst over waar ze moeten zijn voor welke gemeentelijke dienst. Dat argument moet met een flinke korrel zout worden genomen. De noodzaak voor de burger om zich aan de balie van een van de drie gebouwen te melden, is dankzij de digitalisering van de maatschappij immers steeds verder aan het afnemen. Bovendien zijn paspoort en rijbewijs sinds kort maar liefst tien jaar geldig. Daarmee is het aantal redenen voor een bezoek aan het gemeentehuis verder afgenomen. En wat is er zo verwarrend aan de indeling? Voor paspoorten, rijbewijzen en vergunningen: Boscotondo. Werk en inkomen: Zandstraat. Gesprekken met wethouders: 't Cour. Gesprekken met ambtenaren: Stadskantoor.

Het argument van de Lokaal Sterk-politicus dat ambtenaren elkaar steeds moeilijker weten te vinden, werkt voornamelijk op de lachspieren. In een tijdperk dat vrijwel iedereen met een kantoorbaan beschikt over een laptop, een tablet en een mobieltje van de baas, wordt er bijna vierentwintig uur per dag over van alles en nog wat gemaild, ge-sms't, gewhatsappt en geskypet.

Flinterdun

Kortom, de argumenten die Van Dijk hanteert om draagvlak te vinden voor het collegeplan zijn flinterdun en er met de haren bij gesleept. Maar waarbij dan? Bij de neiging die veel politici hebben om een tastbaar monument achter te laten? Het Elly Blanksma Huis van de Stad, bijvoorbeeld?

Natuurlijk mag van een gemeentebestuur worden verwacht dat het op gebied van duurzaam wonen en werken het goede voorbeeld geeft. Daarbij leiden vele wegen naar Rome. De weinig duurzame sloop van een nog allerminst afgeschreven gebouw en een daarmee gepaard gaande investering van minimaal vele tientallen miljoenen euro's hoort daar niet bij.

Beide auteurs zijn journalist bij het Eindhovens Dagblad en wonen in Helmond.