Volledig scherm
De grote zaal van het Muziekgebouw. © Jean Pierre Reijnen

Oproep aan vermogenden: Maak een genereus gebaar naar Muziekgebouw Eindhoven

OpinieDe auteur, Ben van Veelen, is voormalig bouw-wethouder van Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven - de eerste officiële naam van het Muziekgebouw. Er zijn genoeg welvarende mensen om het Muziekgebouw voor eens en altijd te helpen. Antoon Coolen schrijft in zijn boek Groei van een stad al over de vooroorlogse behoefte aan een muziekgebouw.

Nu staat dat gebouw er en heeft het een vaste plek veroverd in de harten van de burgers van Eindhoven en verre omgeving door een hoogwaardige programmering en excellente akoestiek van de zalen. Door ernstige financiële problemen dreigt ingrijpen in de programmering met als gevolg een neergaande spiraal die weer tot gevolg gaat krijgen dat zalen onderbenut worden. Uiteindelijk zal dat resulteren in een als matig te kwalificeren Muziekgebouw, terwijl men juist met man en macht bezig is deze regio naar het niveau van de Randstad te tillen - en liefst zelfs hoger. Brainport, daar moet je zijn!

Hoewel het bedrijfsleven tijdens de bouw ook heeft bijgedragen, leverde de gemeente het leeuwendeel. Nu is sprake van een serieus gemeentelijk probleem. Door rijksmaatregelen en zware bezuinigingen heeft de gemeente een zorgtaak op zich moeten nemen met grote financiële gevolgen. In een dergelijke situatie is er een gegronde reden om opnieuw de gemeente de hand te reiken.

Kortgeleden las ik dat er rijke dames zijn die 200 miljoen euro in een fonds stopten voor goede doelen. De beheerder zou volgens zijn branche verkeerde tarieven berekend hebben en incasseerde zodoende 6,5 miljoen te veel. Alleen al dit te veel berekende bedrag is voldoende om de problemen de wereld uit te helpen.

Ik stel vast dat er dus erg welvarende mensen in deze stad en regio zijn. Vermoedelijk hebben zij hun kapitaal verdiend als industrieel of bouwer in of aan deze stad. Ik roep hen op individueel dan wel gezamenlijk een genereus gebaar te maken: een eenmalige gift van circa 3 miljoen euro om de schuld weg te werken en daarnaast een jaarlijkse bijdrage van 5 ton om de programmering op peil te houden - met dank aan de anonieme gever van eenmalig zes ton!

Als PSV jaarlijks met miljoenen gesponsord kan worden onder de kop Brainport en als één goededoelenfonds al 200 miljoen kan bedragen, moet het mogelijk zijn met een paar vermogenden de koppen bij elkaar te steken en het probleem van het Muziekgebouw voor eens en altijd uit de wereld te helpen.

Bovendien komt door een dergelijke gift ook de 3,5 miljoen uit de zogenaamde regio-envelop beschikbaar.