Het puberbrein is gevoelig voor verslaving.
Volledig scherm
Het puberbrein is gevoelig voor verslaving. © ANP

Scholen, doe aangifte tegen tabaksindustrie

OpinieJoep Teijink uit Eindhoven schreef deze open brief aan leraren van Nederland om aangifte te doen tegen de tabaksindustrie.

Beste mensen, leraren van Nederland,

Ik schrijf u deze brief als vader van vier schoolgaande pubers, als mede-aangever van het eerste uur tegen de tabaksindustrie en als vaatchirurg die dagelijks wordt geconfronteerd met de gevolgen van tabaksverslaving.

Het zal u niet zijn ontgaan, het OM heeft besloten de zaak tegen de tabaksindustrie te seponeren. In de wetenschap dat alleen al in ons land wekelijks honderden kinderen verslaafd raken (worden gemaakt) aan roken. De helft hiervan zal overlijden aan een ziekte veroorzaakt door deze verslaving. Een kwart voor zijn of haar pensioen.

Ik hoef u als ervaringsdeskundigen niet toe te lichten dat het puberbrein experimenteer- en verslavingsgevoelig is. De combinatie puberbrein en de eufemistische 'sjoemelsigaret' is potentieel dodelijk en heeft niets, maar dan ook echt helemaal niets, met 'vrije keuze' te maken. De uitspraak van het OM belicht in mijn ogen de Tabakswet vanuit het perspectief van de tabaksindustrie en niet vanuit het belang van de burger, onze kinderen.

Het goede van de afgelopen weken is het groeiende maatschappelijk draagvlak. Wat vooralsnog ontbrak is aangifte van alle scholen, ook van de school waar u werkzaam bent. De motivering voor scholen om aangifte te doen lijkt mij gelegen in de zorgplicht die de school heeft om leerlingen weg te houden van roken. Nu het een feit van algemene bekendheid is dat juist jongeren tot 18 jaar extra gevoelig zijn voor verslaving en te vaak slachtoffer worden van een tabaksverslaving, kan die zorgplicht tot uiting komen door het doen van aangifte. Uit interne documenten van de tabaksindustrie blijkt immers dat deze doelgroep specifiek belangrijk is voor de tabaksfabrikanten (replacement smokers - vervangers).

De komende maanden wordt een artikel 12-procedure gestart, waarmee wij het Hof gaan vragen het OM opdracht te geven alsnog tot vervolging over te gaan.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement