Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Stop discriminatie mensen met Down

opinieED-Lezer Maaike Polstra- van den Berg uit Eindhoven wil dat men stopt met het discrimineren van mensen met het Downsyndroom. Ze schreef er het volgende opinieartikel over.

Wat is dat toch? Vrijheid van meningsuiting prima, maar ik denk dat niemand kan ontkennen dat er een hetze - aan het ontstaan - is tegen Downsyndroom. De artikelen met zeer suggestieve koppen vliegen ons om de oren, alles mag gezegd worden, maar als mensen - lees ouders - het opnemen voor kinderen met Downsyndroom zijn ze/we sentimenteel, bevoordeeld, niet objectief.

Wanneer word 'je' wakker? Wakker dat er geen keuzevrijheid is als de overheid al heeft bepaald waaruit gekozen moet worden? Wakker dat de strekking van elk artikel - zowel negatief als positief -, van elk opiniestuk, van elk interview gekleurd en sturend is? Wakker dat we aan de vooravond staan van hoe we in de toekomst omgaan met niet alleen abortus, maar ook embryoselectie en andere manieren om een mens te 'creëren' die aan een bepaalde norm voldoet? Wakker dat niet alle technologische vooruitgang ook echt een vooruitgang betekent als die inhoudt dat bepaalde mensen als minderwaardig worden gezien en daarmee geen 'recht' hebben op leven? Wakker dat een diverse samenleving ons medemenselijk maakt, dat we dat nodig hebben als we niet willen vervallen in een 'recht van de sterkste'-principe. Wakker dat de meeste meningen gebaseerd zijn op angst. Angst voor het onbekende, angst voor de reacties van de omgeving of de samenleving.

Ik ben voor een eigen mening, maar laat het dan ook echt een eigen mening zijn en niet een die aan alle kanten gestuurd wordt. En... oh ja. Wakker dat als wat in de media wordt gezegd over mensen met Downsyndroom, gezegd zou worden over homo's, joden, christenen, moslims of over bijvoorbeeld dieren (dierlijke embryo's schijnen pijn te voelen en moeten worden beschermd tegen dierproeven), dat dan de wereld te klein zou zijn en iedereen er schande van zou spreken.

Waar blijft de opwinding over de discriminatie van de mens met Downsyndroom. Het leven is niet maakbaar en tegen de tijd dat 'we' met zijn allen ervoor kiezen dat dit wel het geval is, wil ik hier niet meer zijn...

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement