Volledig scherm
etalagebenen

Vacuümtherapie is je reinste kwakzalverij

OpinieDe auteur van dit artikel is vaatchirurg professor dr. Joep Teijink van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hij is oprichter van ClaudicatioNet. In het televisieprogramma 'MythBusters' worden mythen bewezen of ontkracht. Is de vacuümtherapie bij etalagebenen een wondermiddel of 'myth busted'?

Stuitend, om te zien hoe twee fysiotherapeuten in de landelijke en regionale media opnieuw proberen de vacuümtherapie aan de man te brengen. Ze verkopen gebakken lucht of beter: gebakken vacuüm. Net als een paar jaar geleden wordt beweerd dat patiënten met etalagebenen binnen zes weken van hun klachten af zijn. En daarvoor hoef je alleen maar plaats te nemen in een vacuümtank. Drie jaar geleden werd hetzelfde beweerd; toen door de Beenkliniek. Na wetenschappelijk onderzoek verdween deze kliniek uit zicht. En nu zijn dezelfde personen die achter de Beenkliniek zaten en dus weten dat het niet werkt, onder een andere naam opnieuw begonnen.

Ik stoor me enorm aan de manier waarop deze 'behandeling' opnieuw wordt aangeprezen, terwijl wetenschappelijk bewijs heeft aangetoond dat het niet werkt. Ook slecht voor alle andere fysiotherapeuten die wel goede zorg aan patiënten leveren. De hele beroepsgroep wordt geschaad. Maar wat ik nog het meest kwalijk vind, is dat patiënten worden misleid om te betalen voor deze kwakzalverij. Vacuümtherapie is grote onzin. Je wordt blij gemaakt met een dooie mus. Patiënten worden door de paar fysiotherapeuten die deze behandeling aanbieden misleid. En dan vragen beide heren met droge ogen om meer onderzoek. Dat ligt er al!

In 2016 hebben tachtig patiënten met etalagebenen deelgenomen aan een zogenoemde gerandomiseerde studie, een wetenschappelijke studie met een zeer hoge bewijslast. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Catharina Ziekenhuis in samenwerking met het MMC en het St. Anna Ziekenhuis. De helft van de groep kreeg deze vacuümtherapie, de andere helft werd wel in de tank voor vacuümtherapie geschoven, maar kreeg een nepbehandeling. Na drie maanden en twaalf keer dertig minuten in de tank was geen enkel verschil te zien tussen deze twee groepen. Hoeveel bewijs heeft een mens nodig. Myth busted!

Mijn advies aan alle patiënten met etalagebenen: vraag uw huisarts om een verwijzing naar ClaudicatioNet. Hier krijgt u een traject van 37 behandelingen, vergoed vanuit het basispakket. U krijgt dan gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding door een hiervoor speciaal opgeleide fysiotherapeut. Dit is de behandeling die in alle (inter-)nationale richtlijnen wordt geadviseerd en wél wetenschappelijk bewezen is. Daarnaast wordt binnen dit behandelingstraject aandacht gegeven aan stoppen met roken, gezonde voeding en meer bewegen. En als het effect na zes maanden onvoldoende is, kan een vaatchirurg een eventuele operatieve behandeling met u bespreken. Dat is bewezen goede zorg!