Vestdijkplan deugt van geen kanten: Eindhoven moet aantrekkelijk, groen en bereikbaar willen zijn
OpinieDe auteurs Monique List en Tom Meylink zijn (kandidaats)raadslid voor de VVD Eindhoven. Zij vinden dat Eindhoven op de verkeerde weg is met de afsluiting van de Vestdijk voor autoverkeer. Het college hoort de kritiek aan maar zet de plannen ongewijzigd door. Ondertussen neemt de overlast toe en wordt de luchtkwaliteit niet beter.
Overkomt u dat ook wel eens? Je hoort een redenering die logisch klinkt en goed onderbouwd lijkt en toch zegt je gevoel dat er iets niet in de haak is. Dat overkwam ons vanaf het eerste moment bij de plannen voor een vernieuwde Vestdijk in Eindhoven.
Ontregelen
De stad moet groener en aantrekkelijker worden en het verkeer moet drastisch beperkt worden want de luchtkwaliteit ter plekke is levensbedreigend. Natuurlijk wil iedereen een groene en aantrekkelijke leefomgeving en zeker de Vestdijk kan wel een stukje gezelligheid en vergroening gebruiken. Tot zover geen vuiltje aan de lucht. Maar is het werkelijk nodig het verkeer te ontregelen en bezoekers uit het centrum te weren? En is het middel niet erger dan de kwaal?
Laten we eens naar de feiten kijken. Volgens de verantwoordelijke D66-wethouder tonen berekeningen van het RIVM aan dat de wettelijke normen ernstig overschreden worden en is rigoureus ingrijpen noodzakelijk. Het gaat dan om een specifiek gas, stikstofdioxide (NO2) en om een specifiek punt, gelegen tussen de kruising met de Dommelstraat/Nieuwstraat en het Stationsplein. Lees je de bijbehorende informatiebrief nauwkeurig dan zie je zoveel foutmarge in de berekening dat je eerder van gelijk aan het wettelijk maximum kunt spreken.
In Eindhoven hebben we al enkele jaren een eigen, innovatief netwerk van meetpunten. Dit heet AIREAS en onze stad heeft hierin tot nu toe al zo'n 700.000 euro geïnvesteerd. Uit de meetresultaten van dit instituut blijkt opmerkelijk genoeg dat de lucht in de stad overal onder het wettelijke maximum blijft. En dat de lucht in het centrum schoner is dan in de wijken eromheen.
Berekeningen
Zijn Haagse berekeningen van meer waarde dan de metingen door ons eigen netwerk? Het antwoord kwam in de raadscommissie van de PvdA-woordvoerder: berekeningen bepalen het beleid (lees subsidie) en niet metingen. Met deze woorden was ook de laatste investering om AIREAS te vervolmaken van tafel. Jammer van het werk van AIREAS en van onze investering tot nu toe.
Belangrijk om te weten is dat stikstofoxide vooral door industrieën in België en Duitsland en door de landbouw wordt geproduceerd. Daarom heeft de provincie vorig jaar maatregelen voor de veehouderij vastgesteld. Hierdoor zal al binnen een paar jaar naar verwachting een derde minder stikstof in de lucht komen.
Omdat wij meteen al twijfels hadden over de Vestdijk-plannen, hebben wij aangedrongen op een proefopstelling om aan te tonen dat de investering van 6,5 miljoen euro (begroot) onverstandig is en zelfs averechts uitwerkt.
Iedereen die in het laatste halfjaar heeft geprobeerd de binnenstad vanuit het zuiden te bereiken heeft de gevolgen kunnen merken. In de directe omgeving van de Vestdijk waar het verkeer naartoe is uitgeweken en zelfs op de oostelijke rondweg en de Mauritsstraat zijn de gevolgen groot.
Aanpassing
Nu zult u waarschijnlijk denken dat deze overlast tot een aanpassing van de plannen gaat leiden. Helaas, alles moet exact zo worden als een jaar geleden is bedacht. We zagen op websites en in deze krant werkelijk schitterende plaatjes, een groene oase met weinig auto's en weinig mensen. En ook zonder marathon of carnavalsoptocht.
In het rapport over de proefopstelling staat dat op de kop van de Vestdijk veel minder auto's rijden en ook dat er nauwelijks iets verslechterd is voor de omliggende straten. Mooie conclusie? Even goed lezen en dan blijkt dat niet in het weekend is gemeten en ook komen de Hertogstraat, de Stratumsedijk en de St. Jorislaan niet in het onderzoek voor.
De VVD is niet de enige die voelt dat iets niet in de haak is. Ondernemers en organisatoren van grote evenementen hebben ook bezwaren. Ze worden aangehoord maar de trein dendert door.
Ondertussen wordt de stad steeds moeilijker bereikbaar en dan ondervinden woonstraten veel overlast, alleen om een stukje Vestdijk - het rekenpunt, waar bijna niemand woont - te ontlasten. En de plannen gaan nog veel verder. Zo gaat de Fellenoord in de huidige plannen naar één rijstrook. En dan is er nog het plan om over twaalf jaar binnen de rondweg alleen nog 100 procent elektrische voertuigen toe te staan.
Doorgroeien
We zijn niet op de goede weg. Eindhoven wil doorgroeien naar 300.000 inwoners. Dan moeten we een aantrekkelijke, groene stad willen zijn waar mensen van buiten juist welkom zijn. Als we minder overlast van autoverkeer willen moeten we zorgen voor een optimale doorstroming, bijvoorbeeld door stoplichten zo af te stellen dat de wachttijd voor auto's korter wordt. Vervangende routes op orde hebben voordat we wegen afsluiten. We willen reële alternatieven zoals goedkope Park en Ride-voorzieningen met pendeldiensten. Kleine buslijnen in stand houden en ook nadenken over gratis parkeren in de ochtend om zo het winkelend publiek beter over de dag te spreiden. Fietspaden goed verlichten en veiliger maken door ze los van autoverkeer neer te leggen. Zo zijn er ideeën genoeg. Wij hopen dat u ons de kans geeft om ze na 21 maart uit te voeren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Doorgaand verkeer taboe in hele binnenstad Eindhoven
EINDHOVEN - Na de Vestdijk wil het Eindhovens stadsbestuur ook op de andere wegen rond de Eindhovense binnenstad het doorgaand verkeer gaan weren. Momenteel werkt de gemeente aan plannen om ook de Mauritsstraat en de Keizersgracht te 'knippen', zodat automobilisten die de stad doorkruisen er niets meer te zoeken hebben. -
Auto nog net welkom op stadsboulevard Vestdijk in Eindhoven
EINDHOVEN - De auto kán en mág er nog komen, er is zelfs één rijbaan voor gereserveerd op de nieuwe Vestdijk in Eindhoven. Maar voor de rest ligt de nadruk toch op ruimte voor de bus, fietsers en voetgangers in een groene oase die de term 'stadsboulevard' meekrijgt. -
opinie
Leerzame dag over knip Vestdijk
Peet Wijnen is kandidaat-raadslid voor D66 Eindhoven. Hij is de schrijver van deze opiniebijdrage. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Chaos met verkeer in binnenstad Eindhoven blijft, ondanks nieuwe maatregelen
EINDHOVEN - Nieuwe verkeersmaatregelen om de files in de Eindhovense binnenstad te beperken lijken vooralsnog niet te werken. De gemeente test momenteel in de weekenden een tijdelijke park & ride aan de Theo Koomenlaan. Bezoekers worden op de Aalsterweg al geattendeerd op het alternatief voor de file op de Vestdijk. Ze kunnen er gratis parkeren en krijgen ook een gratis kaartje voor de bus. Die brengt ze over de busbaan in zeven minuten naar de stad.
-
College Eindhoven wijkt geen millimeter in discussie over Vestdijk
EINDHOVEN - De oppositiepartijen vingen dinsdagavond bot bij een poging de verkeersmaatregelen op Vestdijk en andere wegen in de binnenstad ter discussie te stellen. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer