Volledig scherm
Golfbaan Stippelberg kampt met oplopende tekorten. © FotoMeulenhof

VVD zal het echt laten spoken: Geen cheque van 90.000 euro voor golfbaan Stippelberg in Gemert

OpinieDe auteur is Jan Vroomans, fractievoorzitter van de VVD Gemert-Bakel. Verlaging van de erfpacht is geen oplossing voor de lange termijn. Het roer moet echt om bij de golfbaan in Gemert-Bakel.

'Golfbaanspook waart weer rond' schrijft journalist Ad de Koning (ED 16 april). Als het aan het college van B en W ligt, gaat het alleen maar meer spoken in Gemert-Bakel. Als onderdeel van een serie maatregelen om de golfbaan financieel gezond te krijgen, stelt het college voor om de erfpacht met 90.000 euro te verlagen. De VVD is tegen die verlaging.

Het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel heeft in 2014 verzuimd financieel orde op zaken te stellen. De gemeenteraad had het college toen beter moeten controleren. De Beheerstichting Golfbaan Stippelberg komt nu met een aantal maatregelen die men in 2015 had moeten doorvoeren, nadat de raad het college middels een motie opdracht had gegeven orde op zaken te stellen.

In 2014 is een betalingsachterstand van een miljoen euro meegefinancierd door de gemeente. De leden van de golfvereniging genieten nog steeds van een horeca-korting van tien procent, terwijl er in de afgelopen vier jaar weer een betalingsachterstand bij de gemeente is opgebouwd van 615.000 euro.

Schuld

De beheerstichting is bereid deze horeca-korting per 1 januari 2020 te laten vervallen onder de conditie dat de erfpacht in 2020 met 90.000 euro verlaagd wordt. De schuld van de stichting bij de gemeente is opgelopen van 10,3 miljoen tot 13 miljoen euro na de herfinancieringsronde in 2014.

Zonder de voorgestelde verlaging van de erfpacht en uitgaand van gelijkblijvende omstandigheden - aantal leden, horeca-omzet - kunnen de maatregelen die de golfbaan nu heeft genomen en de maatregelen die in ruil voor een jaarlijkse cheque van 90.000 euro vanaf 2020 worden doorgevoerd, in vijf jaar ongeveer 550.000 euro extra omzet opleveren. Erfpacht verlagen is symptoombestrijding en lost de problemen van de golfbaan op lange termijn niet op.

Waar nu met vliegende spoed aan gewerkt moet worden, is het verhogen van de commerciële slag- en daadkracht van de golfbaan. De golfwereld verandert: minder leden die speelrechten betalen, meer golfers die een greenfee (dagkaart) kopen. Dat betekent dat een golfbaan zich nog meer moet inspannen om in de gunst van de golfspeler te komen. Wie creatief is, commercieel denkt en de beste plannen heeft én uitvoert, blijft over.

Erfpacht verlagen is in dit kader bezien het slechtste signaal dat het college kan afgeven. Ogenschijnlijk lijken de financiële problemen van de baan te zijn, het spook wordt even in slaap gesust, iedereen leunt achterover, maar vervolgens komt het spook keihard weer terug.

Ondernemen

De zaak moet op de schop. Beheerstichting Golfbaan Stippelberg moet een commerciële koers uitzetten die anticipeert op de ontwikkelingen in de golfmarkt. ONDERNEMEN in hoofdletters. Dat kun je niet verwachten van een golfbaan die geleid wordt door een voorzitter - oud-burgemeester Jan van Maasakkers - die heel zijn leven in het publieke domein werkzaam is geweest en de afgelopen vier jaar slechts en slecht op de winkel heeft gepast.

Maatregelen zijn vier jaar te laat doorgevoerd. Het college zou dit niet met een cheque van 90.000 moeten belonen, maar verder moeten aansturen op het ontwikkelen van een sterk commercieel beleid . Alles wat dat proces in de weg staat, moet opgelost worden. Daar hebben wij als gemeente 13 miljoen redenen voor.

Het college zou voorts, geconfronteerd met een betalingsachterstand van 615.000 euro, ook moeten eisen dat de horeca-korting van 10 procent voor leden per direct komt te vervallen en niet pas per 1 januari 2020 onder de conditie dat de erfpacht met 90.000 euro verlaagd wordt.

Maar ja, een college dat bij de zwembad-deal een parkeerterrein 'gratis' aan Fitland wil weggeven, omdat het voor nul euro in de boeken staat... Een stuk grond waar de ontwikkelaar vervolgens veertig appartementen op zou willen bouwen, waar hij makkelijk 1,2 miljoen euro aan kan verdienen...? Zo'n college is in de onderhandelingen met de golfbaan over een actieplan geen partij. De daadkracht wordt naar nul gereduceerd als je weet dat vanuit de Beheerstichting Stippelberg een CDA-partijgenoot de gesprekspartner voor het college is.

In het belang van Golfbaan Stippelberg en de burgers van Gemert-Bakel zal de VVD tijdens de behandeling van het actieplan Golfbaan Stippelberg in de raad van 22 mei in haar bijdrage de geest uit de fles halen en het echt laten spoken in de raadszaal.

  1. Strategisch weglopen hadden doorgewinterde pingelaars ons op het hart gedrukt
    PREMIUM
    Column

    Strate­gisch weglopen hadden doorgewin­ter­de pingelaars ons op het hart gedrukt

    De vaste telefoon ging. Een geluid waar ik al jaren geen acht meer op sla, wetende dat iedereen die er toe doet mijn mobiele nummer heeft en het zodoende alleen maar een bedrijf kon zijn dat iets wilde verkopen. Vriendlief daarentegen nam wel op. Ik hoorde direct aan zijn plots kil beleefde toon, dat het inderdaad een verkoper was. Nouja, het was een provider. Die hebben al ooit iets aan ons verkocht; hun kabeltjes en kastjes faciliteren ons venster op de wereld. Maar, zo meldde het provider-meisje, dat venster werd wel een tientje per maand duurder.