Volledig scherm
De demonstratie tegen Zwarte Piet werd in Eindhoven op 17 november verstoord door PSV-hooligans. © ANP

Waarom weigert Linda Hofman sorry te zeggen?

OpinieDe voorzitter van de Eindhovense CDA-fractie moet haar uitlatingen over Zwarte Piet -demonstranten rechtzetten. Dat vindt de auteur van dit artikel Anemoon Langenhoff uit Eindhoven. Ze heeft een klacht ingediend tegen Linda Hofman.

Op 9 november deelt Linda Hofman, fractieleider van het CDA Eindhoven, op haar Facebook een oproep van de Ehv-hools, die via GeenStijl de wereld in gekomen is. Daarin staan de volgende teksten: 'Ojee. Harde kern PSV stopt KOZP (Kick Out Zwarte Piet) in zak', 'Anti-Piet demonstranten hebben in Eindhoven hun langste tijd gehad', 'Oprotten met die mongolen' en 'Wij verzamelen 13.00 op de Markt'. Erbij een plaatje van figuren op wier gezicht K.O. staat. Zelf geeft Hofman het bericht de kop 'Leuk hoor... van die randstad-droeftoeters die hier een kinderfeest komen verstieren'.

Een reagerend familielid spreekt de verwachting uit dat de burgemeester door dreiging van de hooligans de demonstratie van KOZP zal verbieden: 'Dus kunnen wij gewoon het feest vieren met Zwarte Piet (lachsmiley)'. Hofman schrijft daar 'Schup ze' onder, na het 'Pak ze! Tackel ze' van een ander familielid. Haar laatste comment is een GIF, een bewegend cartoon, van Dagobert Duck die schaterlachend iets of iemand slaat met een stok.

Op 17 november word ik, met nog twintig andere vreedzame demonstranten voor een inclusief Sinterklaasfeest, uitgescholden, bekogeld en aangevallen door tientallen hooligans en andere agressieve pro-Zwarte-Pieters. Onze demonstratie wordt afgebroken en we worden door de politie rennend in veiligheid gebracht. Demonstreren op een relevante plaats en een relevant tijdstip is een grondrecht in onze democratie en dient met woord en politie verdedigd te worden tegen mensen die dat recht, en daarmee onze democratie, aantasten.

Als Hofmans Facebookpost via deze krant en Studio040 naar buiten komt, beweert ze dat die 'uit de context gehaald is'. 'Schup ze' noemt ze 'een manier om een familiediscussie af te sluiten' en tenslotte is het 'een grap'. Excuses maken wil ze niet, lees ik in het ED van 30 november. Ze verwijst naar een filmpje van Studio040, waarin ze zegt: 'Ik heb nooit opgeroepen tot geweld en ik zal dat ook nooit doen. Dus ik heb alle vertrouwen in ons rechtssysteem dat dit heel snel korte metten maakt met zulke leugens.'

Veroordeeld neonazi Ben van der Kooi schrijft onder Hofmans bericht: 'Goed dat dat links-activistische en zwarte tuig van KOZP e.d. tot in het politieburo van Eindhoven achtervolgd zijn. Jammer dat ze niet kapot geknuppeld zijn. Volgende keer beter. Zelfs al zou het lukken Linda (juridisch) te benadelen, dan gaan wij jou benadelen... Geloof me, dat ga je niet leuk vinden, beter ga ja alvast je koffers klaar zetten. Da's geen bedreiging maar een belofte. Aan jou of je die belofte snel ingelost wil zien'.

Ondanks klachten van mij hierover aan Hofman en aan het CDA-bestuur laat ze dit bericht staan. In de gemeenteraadsvergadering op 27 november zegt Hofman: 'Hoe polariserend en kwetsend het kan zijn, hoe deze groepen met elkaar omgaan heb ik helaas zelf ook deze week meegemaakt. Onwaarheden worden hierbij niet geschuwd.' De wereld op z'n kop. Privé ontvang ik een opsomming van gevangenisstraf en geldboetes wegens smaad en laster.

Het CDA-bestuur, door mij gevraagd om een uitspraak over deze zaak op 12 december antwoordt pas 18 januari, nadat ik mijn mail ook richt aan het ED en het NRC. Voorzitter Peter Blom schrijft: 'We hebben dit besproken met Linda Hofman en zij geeft toe dat door miscommunicatie en verkeerde voorstelling van zaken een beeld is ontstaan dat niet conform de werkelijkheid is.' En: 'Het bestuur staat achter haar verklaring en steunt haar daar ook in.'

Mijn vragen waar Blom de miscommunicatie ziet en waar een verkeerde voorstelling van zaken en welk beeld niet conform de werkelijkheid zou zijn, als ook de vraag wat grappig is aan de door Hofman gedeelde en gedane uitingen zijn tot op heden niet beantwoord. Mij wordt voorgesteld de zaak binnenskamers uit te praten, waarvoor ik bedank. Hofman heeft een politieke verantwoordelijkheid; ze heeft haar uitspraken, haar weigering excuses daarvoor te maken en haar beschuldiging aan mijn adres publiekelijk gedaan en ik vind dat ze die publiekelijk moet rechtzetten.

Gelukkig besloot burgemeester John Jorritsma onderzoek te laten doen naar de integriteit van Hofman en van Tjerk Langman (LPF), die eveneens, volledig gesteund door zijn partij, met zijn uitingen op social media, de gedragscodes voor politieke ambtsdragers van de gemeente Eindhoven schond. Alleen als politici verantwoording nemen voor hun misstappen kunnen burgers hun vertrouwen in de politiek behouden.