Volledig scherm
Ruud Swinkels tijdens FC Den Bosch - FC Eindhoven. © BSR Agency

Dertien gestopte strafschoppen voor Ruud Swinkels: ‘Vroeger won ik ook al alle penaltyreeksen’

Twee ervaren rotten oog in oog met elkaar. FC Eindhoven-doelman Ruud Swinkels (32) en FC Den Bosch-aanvaller Danny Verbeek (29). Vrijdagavond 23 augustus, het duel in Den Bosch nog geen kwartier onderweg. Swinkels stopt de strafschop, voor de 13e keer in zijn loopbaan alweer. ,,Dat werd me na afloop verteld, ja. Ik was er niet van op de hoogte.”

Hij mag het dan wel niet geweten hebben, de cijfers zijn zeker niet onverdienstelijk. ,,Eigenlijk wel jammer dat ik het nooit bijgehouden heb, want zoiets is best leuk. In grote lijnen wist ik het wel een beetje, hoor. Twee of drie seizoenen geleden kregen we heel veel strafschoppen tegen, toen stopte ik er een hoop.” Swinkels doelt op het seizoen 2017 - 2018. De Brabander hield er 5 tegen. ,,Het zijn er 13, dus? Nee, dat wist ik voor gisteren echt nog niet.”

En met die cijfers komt het onvervalste voetbalcliché 'penaltykiller’ al snel naar boven. ,,Het is een spelletje. Een mentaal spel vooral. Je probeert te lezen wat de penaltynemer denkt. Tegelijkertijd probeert hij dat natuurlijk ook bij mij. Een bepaalde tactiek? Je kunt een speler natuurlijk analyseren. Danny (Verbeek, red.) loopt net als ik al wat jaartjes mee, we kennen elkaar ook. Aan de hand van hoe zijn standbeen staat, kan ik vaak zien waar hij de bal gaat plaatsen. Ik wist gisteravond al heel snel welke hoek het zou worden.”

Aangeboren talent

Het werd de linkerhoek, vanuit Swinkels gezien. ,,Ik doe eigenlijk altijd al hetzelfde. Oké, misschien blijf ik tegenwoordig wat langer staan. Daar word je wel wat handiger in.” Maar toch, de routinier noemt het wederom vooral een spel. ,,Nee, dat kun je niet echt trainen. Het moet er echt inzitten.” Daar heeft het de dertiger naar eigen zeggen nooit aan ontbroken. ,,Vroeger, op jeugdtoernooien met Willem II deden we altijd penaltyreeksen. Die won ik altijd. Echt, ik kan me niet herinneren dat ik er met Willem II ooit een verloren heb.”

Volledig scherm
Ruud Swinkels. © Jean Pierre Reijnen