Volledig scherm
© Thomas Bakker

FC Eindhoven verliest voor vijfde keer op rij en breekt negatief clubrecord

Het is FC Eindhoven niet gelukt om tegen MVV een historisch dieptepunt te voorkomen. De ploeg van trainer David Nascimento verloor vrijdagavond opnieuw (0-1) en staat na vijf speelrondes nog altijd op nul punten. Dit kwam nog nooit voor aan de Aalsterweg.

FC Eindhoven trad vorige week tegen Sparta Rotterdam (2-0 verlies) aan in een soort 5-4-1- of 3-6-1-formatie, maar schakelde voor het thuisduel met MVV weer terug naar het vertrouwde 4-3-3-systeem. Jarno Janssen en Samy Bourard verloren hun basisplaats. Niels Raaijmakers (18) maakte zijn basisdebuut op linksback, terwijl de van een hersenschudding herstelde Collin Seedorf startte als rechtsback.

Knappe saves

FC Eindhoven had in de eerste helft weinig te duchten voor MVV en was in tegenstelling tot de bezoekers wel een paar keer dicht bij de 1-0. In de beginfase deelden de blauwwitten wat speldenprikjes uit, om in het laatste kwartier via Karim Essikal (poeier van afstand) en Marcelo Lopes (goede kopbal) heel gevaarlijk te worden. MVV-sluitpost Luuk Koopmans, gehuurd van PSV, hield zijn doel met knappe saves schoon.

Na de pauze beet MVV meer van zich af en via Anthony van den Hurk was het in de 48ste minuut bijna 0-1. De spits, die tussen 2013 en 2016 bij FC Eindhoven speelde en afgelopen zomer in beeld was voor een rentree aan de Aalsterweg, kopte slechts rakelings naast. In de tweede helft was het meer een open wedstrijd, met kansen over en weer. FCE-doelman Ruud Swinkels had net iets meer te doen dan zijn collega aan de andere kant.

Domme overtreding

FC Eindhoven voerde na een uur spelen twee wissels door en ging iets aanvallender spelen. Samy Bourard kwam erin en posteerde zich naast Branco van den Boomen, redelijk hoog op het middenveld, bijna tussen de vleugelspelers in. FCE kwam er een aantal keer door over de flanken, maar het lukte maar niet om spits Elisha Sam in stelling te brengen. Tot overmaat van ramp veroorzaakte Bourard in de slotfase met een domme overtreding een penalty, die werd benut door Joeri Schroijen: 0-1.