De spelers van De Graafschap vieren een doelpunt tegen FC Eindhoven.
Volledig scherm
De spelers van De Graafschap vieren een doelpunt tegen FC Eindhoven. © BSR Agency

FC Eindhoven wordt weggespeeld door koploper De Graafschap en verliest met grote cijfers

Het weerzien met Branco van den Boomen werd er voor FC Eindhoven een om razendsnel te vergeten. Op bezoek bij koploper De Graafschap, sinds vorige maand de nieuwe werkgever van de Veldhovense middenvelder, maakten de blauwwitten geen schijn van kans: 4-0

Bij FC Eindhoven geen Rigino Cicilia of Alvin Daniëls in de punt van de aanval, maar zomeraanwinst Moses Makasi. Cicilia en Daniels slaagden er in de afgelopen weken niet in trainer Ernie Brandts te overtuigen, al bleek Makasi - van origine een aanvallende middenvelder - niet succesvoller.

Sterspeler

Niet alleen basisdebutant Makasi, maar heel FC Eindhoven had in de eerste helft weinig te vertellen op De Vijverberg. De Graafschap - dat begon met Branco van den Boomen, vorig seizoen de grote sterspeler aan de Aalsterweg - toonde zich simpelweg een maatje te groot. Of misschien wel een paar maatjes.

Bij rust stond het 2-0 voor de thuisploeg, maar de score had nog veel hoger uit kunnen vallen als Ralf Seuntjens niet twee gigantische kansen om zeep had geholpen. De score werd in de zestiende minuut al koppend geopend door Mohamed Hamdaoui, die linksback Jay Idzes keer op keer voorbij raasde. De 2-0 kwam na een half uur spelen van de voet van Gregor Breinburg.

FC Eindhoven, dat lang niet verder kwam dan een paar speldenprikken van Joey Sleegers en een kopballetje van Bart Biemans, kon vlak voor de pauze zomaar op 2-1 komen. Marcelo Lopes stond ineens oog in oog met keeper Hidde Jurjus. Laatstgenoemde won: de bal verdween via het lichaam van de sluitpost naast het doel.

Krulschot

De Graafschap kreeg ook in de tweede helft een flink aantal kansen, al drong het iets minder aan dan voor de thee. Doelman Ruud Swinkels kon Hamdaoui nog van scoren houden, maar na ruim een uur spelen belandde een krulschot buiten het bereik van de goalie in de verre hoek, 3-0. Kort voor de 3-0 ging er een streep door de 2-1 van Lopes, die buitenspel stond.

FC Eindhoven wisselde halverwege middenvelder Kaj de Rooij en bracht aanvaller Daniëls, die in de punt ging spelen. Makasi zakte een linie. Gedurende het tweede bedrijf kregen de Eindhovenaren steeds meer balbezit en sluitpost Jurjus werd een paar keer aan het werk gezet. Het doelpunt viel echter aan de andere kant: Jordy Thomassen maakte er 4-0 van.

FC Eindhoven: Swinkels; Seedorf, Peijnenburg, Biemans (89. Vermeulen), Idzes; De Rooij (46. Daniëls), Bourard, Essikal; Lopes, Makasi (67. Cicilia), Sleegers.