FC Eindhoven viert een goal tegen Jong AZ.
Volledig scherm
FC Eindhoven viert een goal tegen Jong AZ. © BSR Agency

Gehavend FC Eindhoven verrast bij Jong AZ en beëindigt slechte uitreeks

Dat had bij rust 1-4 zou staan, hadden weinig fans van FC Eindhoven vooraf kunnen bevroeden. De gehavende Eindhovense ploeg, kampend met maar liefst twaalf (!) afwezigen, liep voor rust in zware weersomstandigheden over Jong AZ heen. Na de pauze moest het de 2-4 nog incasseren.

De wedstrijd begon spectaculair, met binnen de minuut de 0-1. Na een goede interceptie van Dave de Meij - die zijn basisdebuut maakte vanwege alle blessures en schorsingen bij FC Eindhoven - belandde de bal bij Rigino Cicilia. De spits twijfelde niet en schoof uit de draai binnen.

Mannelijker

In de dertiende minuut werd de score verdubbeld door Samy Bourard, wiens afstandsschot door de stevige wind in de kruising werd getild, 0-2. FC Eindhoven hadden de wind voor rust iets meer mee, maar speelden bovenal feller en mannelijker dan de talenten van AZ.

Zo ‘vocht’ de sterk spelende Justin Ogenia zich in de 34ste minuut langs een stel AZ’ers en lag daarmee aan de basis van de penalty die tellen later werd afgedwongen door Kaj de Rooij. Cicilia benutte het buitenkansje, 0-3. Vlak voor de pauze, nadat Jong AZ via Ferdy Druijff ook een strafschop benutte (1-3), zag Ogenia een goede actie beloond door een keepersfout. Een schot van de rechtsback glipte door de handen van de goalie en rolde over de doellijn, 1-4.

Na rust hield FC Eindhoven lang goed stand, met door alle afwezigen Valentino Vermeulen in het centrum van de defensie. Doelman Ruud Swinkels kwam met een passend antwoord bij twee grote kansen voor Jong AZ, maar bij de derde in de 82ste minuut werd de goalie geklopt door Thijs Oosting: 2-4.

Hoogtepunten

Voor FC Eindhoven waren de hoogtepunten er na de pauze vooral in de vorm van debutanten. Max Boonstoppel (19) en Noori Oubaha (18) kwamen voor het eerst in actie voor de Eindhovense hoofdmacht. Op de bank zat Gijs van Otterdijk (17), voor het eerst dit seizoen bij de wedstrijdselectie.

FC Eindhoven won in competitieverband voor het laatste een uitduel in augustus, tegen NEC (1-2). Daarna werden er in twaalf uitwedstrijden maar twee punten gepakt. Op bezoek bij Jong AZ werd de slechte uitreeks op een overtuigende manier beëindigd.