Volledig scherm
PREMIUM
Ruud Swinkels heeft een roerig seizoen achter de rug, maar de rust lijkt teruggekeerd. © Jean Pierre Reijnen

Gezin Swinkels blijft overeind na hectisch jaar: 'Wonder dat Fedde deze ziekte heeft overleefd'

Ruud Swinkels (31) heeft een hectisch jaar achter de rug. Op het veld stond de doelman van FC Eindhoven zijn mannetje, maar dat alles werd overschaduwd door persoonlijk drama buiten de krijtlijnen.

De belangrijkste wedstrijd die doelman Ruud Swinkels afgelopen seizoen van dichtbij meemaakte, was er een waarop hij en zijn keepershandschoenen geen enkele grip hadden. Een duel dat gespeeld werd buiten het voetbalveld, buiten Eindhoven, in een krap ziekenhuiskamertje te Nijmegen. Daar vocht de toen 6-jarige Fedde, het zoontje van vriendin Mandy, maandenlang tegen een ernstige vorm van kanker. Lange tijd leek een nederlaag onvermijdelijk, maar meermaals knokte het weerbare jochie zich diep in de verlenging terug en uiteindelijk werd gezegevierd: in mei werd Fedde kankervrij verklaard.

  1. Sam gelooft in ommekeer: ‘Ik weet zeker dat ik FC Eindhoven nog aan goals ga helpen’
    PREMIUM

    Sam gelooft in ommekeer: ‘Ik weet zeker dat ik FC Eindhoven nog aan goals ga helpen’

    Hij deed negentig minuten lang wat hij kon, maar een beloning in de vorm van een doelpunt bleef uit voor Elisha Sam (21). De boomlange Belg kreeg als centrumspits opnieuw het vertrouwen van zijn coach David Nascimento en dat wilde hij op zijn beurt graag terugbetalen. Er voltrok zich tegen Telstar echter een ander scenario voor Sam en zijn ploeggenoten. In plaats van aanvallen was het voor FC Eindhoven voornamelijk tegenhouden en hard werken geblazen: 1-2.