Johan Pater, badboy en cultheld

Meer cult dan Johan Pater? Dat kan bijna niet. Tegenwoordig heeft de oud-speler van PSV en FC Eindhoven een eigen kledinglijn.

Volledig scherm
Johan Pater werd als speler van FC Eindhoven betrapt op het gebruik van cocaïne. Tegenwoordig heeft hij een eigen kledinglijn: Helemaal Knettâhh © Mark Gunnink/Orange Pictuers

Vroeger hadden zijn trainers moeite om Johan Pater te bereiken, tegenwoordig is het niet veel anders. Het duurt even om in contact te komen. De oud-spits van onder meer PSV en FC Eindhoven wil nog weleens zijn telefoon kwijtraken. Via, via lukt het dan toch. We spreken af bij zijn ‘zakenpartner’ in Houten. Dan kan hij meteen effe de zomercollectie van zijn kledingmerk Helemaal Knettahh laten zien. Zo gezegd, zo gedaan.

Nadat we eerst voor een verkeerde deur staan, zitten we goed. Compagnon Wally legt uit dat Johan er nog niet is. ,,Ken je Johan al? Nee? Oh. Het is een oelenwapper. Ik hou van die jongen, maar niet alles gaat altijd volgens plan.” Anderhalf uur later komt Pater binnengestoven. Hemdje aan, petje achterstevoren, peuk in zijn hand. Hij duikt de koelkast in en begint vervolgens aan een stuk te ratelen. Wally: ,,Je krijgt er altijd energie van als Johan een middagje langskomt.”

Lallend op het terras

Een badboy op de Nederlandse voetbalvelden. Meer cult dan Pater? Dat kan bijna niet. De boomlange spits had fantastische perspectieven als tiener, maar uiteindelijk zou hij het niet verder schoppen dan de eerste divisie. Pater hield van het spelletje, maar Pater hield ook van gezelligheid. Hij dronk, rookte, gebruikte drugs en scoorde amper doelpunten. Hij schopte tegenstanders onderuit en gaf soms een kopstoot. ,,Ja, de supporters scandeerden altijd mijn naam. Nou, dan ging er een schepje bovenop hoor”, vertelt de inmiddels 36-jarige Pater.

Het begon zo mooi. Seizoen 1999-2000. Als A-junior viel hij in bij PSV, op een dag dat zowel Ruud van Nistelrooij als Luc Nilis niet fit waren. ,,Dat was leuk hoor. Lieve mensen werkten er bij PSV. Maar weet je wat het is, ik kan gewoon niet tegen regeltjes. Dat was als kind al zo. Op de basisschool rookte ik al sigaretten, ging ik ergens staan te klooien”, vertelt Pater, die opgroeide in Lunteren. ,,Voetballen vond ik fantastisch, maar ik wilde ook een leven daarbuiten hebben. Dan had je ergens een uitwedstrijd gehad en moest je dat hele eind weer terug met de bus. Tegen de tijd dat je weer thuis was, dan waren de kroegen alweer dicht. Die vakantieperiodes, ook zoiets. Als de bouwvak begint, dan moest ik weer gaan trainen. Ik ben niet het type dat in zijn eentje ergens lallend op een terras gaat zitten. ”

Volledig scherm
Een jonge Johan Pater in het shirt van PSV © John Claessens

En dus ging Pater in het vervolg maar de avond vóór een wedstrijd op stap. Bij PSV was er, mede als gevolg van zijn lifestyle, weinig perspectief op speeltijd. Hij werd uitgeleend aan FC Eindhoven, waar hij werd betrapt op het gebruik van cocaïne. ,,Het was een thuiswedstrijd en in de rust hoorde ik dat ik naar de dopingcontrole moest. Nou, dan weet je dat je de lul bent. De avond daarvoor had ik nog een snuifje gepakt op een feestje. Ik wilde nog over een hek in het stadion klimmen, maar dat ging niet”, kijkt Pater terug. Inmiddels vertelt hij er met een glimlach over, maar het cocaïne-incident is altijd aan hem blijven kleven. ,,Het moeilijkste was dat niemand bij FC Eindhoven ervan wist, maar die uitslag zou natuurlijk gaan komen. Ik raakte daar zo van in de stress, dat ik na elke training op de terugweg een sixpack bier dronk in de auto. Uiteindelijk werd ik voor 18 wedstrijden geschorst. Ik durfde de straat niet meer op, man. Uiteindelijk hebben twee zaakwaarnemers uit Amsterdam mij weer aan het voetballen gekregen. Het waren gelukszoekers, maar dat maakte me niet uit.”

Volledig scherm
Archiefbeeld van Johan Pater: 'Ergens was het ook wel een soort bevrijding, snap je?' © marco vellinga oosterbeek

Helemaal Knettahh

Pater speelde achtereenvolgens voor AGOVV, Telstar, Go Ahead Eagles en FC Volendam, waarna hij wéér uitkwam voor Telstar en AGOVV. ,,Ik stopte in 2010, op mijn 29ste. Ik wist wel dat de eredivisie er niet meer voor mij inzat, haha. Ik heb mezelf bepaald niet onafhankelijk kunnen voetballen”, legt Pater uit. ,,Ja, dan zit je opeens thuis op de bank. Ik heb een uitkering gehad, maar ook baantjes in de bouw en in een distributiecentrum. Maar ergens was het ook wel een bevrijding, snap je? Die voetbalwereld paste niet bij mij. Ik ben nu al een tijdje bezig met Helemaal Knettahh, mijn kledingmerk. Dit vind ik gewoon leuk om te doen. Ik heb nu meer dan vijfduizend petjes verkocht. En ga nu ook hemdjes en broekjes verkopen, er is vraag naar.”

Pater rolde als vanzelf het nachtleven in na zijn carrière. Elk weekend gaat hij op stap, naar de grote hardstyle- en hardcorefestivals. Overal en nergens komt hij voetbalsupporters tegen, dan maakt hij een praatje en willen ze met hem op de foto. De kleding van Helemaal Knettahh is een soort uniform geworden voor mensen die ook niet zo van de regeltjes zijn. ,,Ja, mooi toch? Ik schaam me ook nergens voor, snap je? Ik ben altijd mezelf geweest. Dat is voor mij meer waard dan het geld dat ik had kunnen verdienen.” 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement