Volledig scherm
Patrick Nkoyi: "Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je moeilijke tijden hebt meegemaakt, je beter voor ogen hebt wat je wilt." foto René Manders

Moeilijke tijd helpt Nkoyi nu vooruit

EINDHOVEN - Patrick Nkoyi werd geboren in Congo en maakte daar de nodige ellende mee. Nu is hij clubtopscorer bij FC Eindhoven.


"Weet je zeker dat je míj wilt spreken?" Patrick Nkoyi reageert verbaasd. De spits van FC Eindhoven moet duidelijk nog wennen aan zijn nieuwe status van clubtopscorer. "Ik ga niet zweven van die vijf goals, maar dat betekent niet dat ik niet meer wil. Als ik na 25 wedstrijden op 'zeven' sta, kan ik daar nu toch niet meer tevreden mee zijn? FC Eindhoven heb ik bereikt, maar het is nog lang niet geslaagd."

Nkoyi is bescheiden, maar ook zelfbewust en ambitieus. Zijn ogen stralen en de gebaren worden enthousiast als de bal het onderwerp van gesprek is. Zijn blik verdoft wanneer de gedachten teruggaan naar zijn geboorteland, Congo. "Het is verdrietig wat daar gebeurd is en nog gebeurt. Tegelijkertijd helpt het me. Ik weet heel goed waar ik vandaan kom en daarom ook waar ik naartoe wil."


Tien wedstrijden in het eerste spelen, was het doel voor dit seizoen. Nkoyi staat nu al op zes en met vijf goals is hij gedeeld vierde op de topscorersranglijst van de eerste divisie. " Eerlijk gezegd verbaas ik ook mezelf. Ik kom van ver", beseft Nkoyi. De voetballer zat een jaar geleden net bij de selectie van FC Eindhoven. Na een akkefietje met Marc Brys stuurde de trainer hem terug naar de A-jeugd. "Als jeugdspeler knok je er zo hard voor om bij de selectie te komen en dan gaat het door iets 'jeugdigs' mis. Ik kon me voor mijn kop slaan." Een week later brak hij zijn enkel en kreeg te horen dat hij wellicht nooit meer zou mogen voetballen. "Ineens zag ik mijn droom om voor FC Eindhoven te spelen aan me voorbij gaan."


Nkoyi vocht zich terug, trok lering uit die periode. "Om heel eerlijk te zijn: toen ik net bij de selectie zat, ging ik wel een beetje zweven. Alles gebeurt met een reden, daar ben ik van overtuigd. De Heer heeft me hiermee willen laten zien dat ik er hard voor moet blijven werken. Dat heb ik gedaan, ik heb me keihard teruggeknokt."

In januari stond de spits weer op het veld, viel vier wedstrijden in bij het eerste en tekende in de zomer een contract bij de Eindhovense club. " Ja, nu ben ik profvoetballer, maar dat klinkt zo arrogant. Ronaldo, dát is een profvoetballer. Dat ik er mijn beroep van heb gemaakt, is geweldig. Mijn zusje was dolenthousiast toen ze me voor het eerst op tv zag en mijn vader is in de wolken. Ik heb alles aan hem te danken."


Nkoyi woonde tot zijn vierde jaar met zijn familie in Kinshasa, de hoofdstad van Congo. Dictator Mobutu werd in die tijd verdreven door Laurent Kabila. Onder diens leiding grepen rebellen langzaamaan de macht. "Ik was jong, maar sommige dingen vergeet je niet. Soms schieten de beelden door mijn hoofd. Ik zat op een heel strenge school van Mobutu", herinnert Nkoyi zich. Hij brengt de vingertoppen van zijn rechterhand bij elkaar. "Als je iets fout had gedaan, sloegen ze er met een lineaal bovenop." Groot geweld is zijn familie in de oorlog bespaard gebleven. "Maar het gevaar ligt altijd op de loer. Bij een schietpartij moest mijn moeder met mij op de arm vluchten voor de kogels. Ze is bij een vriendin naar binnen gerend. De hele nacht werd er geschoten en heeft ze in het donker gewacht tot het zou stoppen."

Nkoyi was drie jaar toen zijn vader in 1993 naar Nederland vluchtte. "Hij wilde voor ons gezin een betere toekomst dan ons in Congo gegeven was." Een jaar later volgde hij met zijn broer hun vader naar Eindhoven. "Ineens zat ik in een ander land. Zonder moeder, op een leeftijd dat je haar juist heel hard nodig hebt. Ik zal nooit vergeten hoe ik me toen voelde. Ik was gespannen, zat niet lekker in mijn vel omdat zij er niet was. Pas toen ze drie jaar later in Nederland kwam, was ik weer het jongetje dat ik altijd geweest was. Iedereen die ik nodig heb, heb ik hier om mij heen. We zijn er als gezin sterker uitgekomen. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je moeilijke tijden hebt meegemaakt, je beter voor ogen hebt wat je wilt."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Sam gelooft in ommekeer: ‘Ik weet zeker dat ik FC Eindhoven nog aan goals ga helpen’
    PREMIUM

    Sam gelooft in ommekeer: ‘Ik weet zeker dat ik FC Eindhoven nog aan goals ga helpen’

    Hij deed negentig minuten lang wat hij kon, maar een beloning in de vorm van een doelpunt bleef uit voor Elisha Sam (21). De boomlange Belg kreeg als centrumspits opnieuw het vertrouwen van zijn coach David Nascimento en dat wilde hij op zijn beurt graag terugbetalen. Er voltrok zich tegen Telstar echter een ander scenario voor Sam en zijn ploeggenoten. In plaats van aanvallen was het voor FC Eindhoven voornamelijk tegenhouden en hard werken geblazen: 1-2.