Branco van den Boomen viert zijn doelpunt.
Volledig scherm
Branco van den Boomen viert zijn doelpunt. © BSR Agency

Na een valse start recht FC Eindhoven de rug en wint overtuigend van NEC

De seizoensstart van FC Eindhoven leek al voor de aftrap in het water gevallen, met drie basiskrachten die opmerkelijk genoeg niet op tijd speelgerechtigd waren. Na de snelle 1-0 van NEC lieten de blauwwitten de kopjes vrijdagavond echter niet hangen en voetbalden zich met overtuiging naar de drie punten: 1-2.

FC Eindhoven kreeg een uur voor de aftrap een dreun te verwerken: drie spelers waren niet speelgerechtigd. Aanwinsten Joey Sleegers, Zé Pedro en Bart Biemans - die allen al een tijdje binnen zijn - mochten niet spelen. En dus verscheen niet de verwachte basiself, maar stonden Samy Bourard, Kaj de Rooij en profdebutant Valentino Vermeulen op het veld in het Goffertstadion.

Tweede dreun

FC Eindhoven moest al vroeg in de wedstrijd een tweede dreun incasseren, met binnen vijf minuten de 1-0 voor NEC. Doelman Ruud Swinkels tikte de bal bij een voorzet tegen linksback Vermeulen en NEC-aanvaller Anthony Musaba profiteerde door van dichtbij binnen te schieten.

In plaats van de kopjes te laten hangen, rechtte de elf van FC Eindhoven de rug. Goed en vermakelijk voetbal, een compacte en sterke organisatie, met ook de last-minute vervangers die het uitstekend deden, onder wie Vermeulen (18) op linksachter. De uitstekende aanval die in de 27ste minuut vooraf ging aan de 1-1 begon bij het kersverse lid van de A-selectie.

Uiteindelijk was het voorin Van den Boomen die na een goede steekbal van Jort van der Sande in twee instanties voor de gelijkmaker zorgde. De aanvoerder had vlak voor rust zelfs de 1-2 op de schoen, maar mikte net naast. Tussendoor raakte Marcelo Lopes in buitenspelpositie de paal en zag Collin Seedorf zijn knal van afstand net voorbij de verre kruising verdwijnen.

NEC speelde slap en ongeïnspireerd. Ook na rust werd het er ondanks de wissels niet veel beter op bij de Nijmegenaren. FC Eindhoven deelde wat speldenprikjes uit via De Rooij en Karim Essikal en kreeg in de 71ste minuut na een snelle uitbraak een penalty. Na een goede voorzet schoot Lopes in eerste instantie tegen de keeper, maar daarna wipte de Portugees de bal over de sluitpost heen en liet zich vallen na contact.

Van den Boomen ging achter de bal staan en verzilverde het buitenkansje: 1-2. In de slotfase zette NEC nog aan en moest Swinkels op twee momenten redding brengen, maar de 1-2 hield stand.