Volledig scherm
© BSR Agency

Officiële debuut voor doelman Guy Smit in zijn derde seizoen bij FC Eindhoven

Doelman Guy Smit moest er twee jaar en acht maanden op wachten, maar maakt vrijdagavond tegen Roda JC dan eindelijk zijn officiële debuut voor FC Eindhoven. Zijn concurrenten, Ruud Swinkels en Menno Bergsen, zijn niet inzetbaar in de belangrijke wedstrijd.

Smit streek begin augustus 2016 neer bij FC Eindhoven als tweede doelman. In zijn eerste seizoen bleven kansen in competitieverband uit. In de voorbereiding op jaar twee liep de Zutphenaar een dubbele beenbreuk op en moest zich op seizoen 2018-2019 richten. Toen Swinkels in maart geblesseerd raakte, kreeg niet Smit maar de 19-jarige Menno Bergsen de voorkeur. Na vijf uitstekende optredens kampt nu Bergsen net als Swinkels met een bovenbeenkwetsuur.

,,Geweldig voor Guy. Hij moet deze kans van één of twee wedstrijden pakken”, blikt trainer David Nascimento vooruit. Het heenduel met Roda JC in september eindigde in 0-0, met goalie Swinkels als de grote uitblinker. ,,Op de momenten dat wij niet goed staan, moet Guy ons helpen. Als wij het duel met Roda JC winnend kunnen afsluiten, dan is het een geweldige avond.”

Wisselvallig

De laatste keer dat FC Eindhoven won van Roda JC was op 6 juni 1971 (2-0). Voor vrijdagavond ziet het er niet slecht uit voor de blauwwitten. Roda JC, dat met de tiende plaats één plek boven FCE staat, presteert wisselvallig en vorige maand werd trainer Robert Molenaar op non-actief gesteld. Bovendien is Mario Engels, met 24 goals de topscorer van de eerste divisie, geschorst voor het treffen in het Jan Louwers Stadion

De mannen van Nascimento steken juist in uitstekende vorm, met een ongeslagen reeks van zes duels. ,,Statistieken zeggen niet alles, maar het vertrouwen is daar. Dat moeten we uitstralen”, aldus de Portugese coach, die tussen 1992 en 1994 als speler actief was bij de profclub uit Kerkrade. ,,Dit seizoen hebben we enorme progressie geboekt. We willen naar de play-offs. En na zo’n moeizaam jaar verdienen we dat ook.”