Volledig scherm
© BSR Agency

Roda JC frustreert FC Eindhoven in de strijd om play-offs met late treffer

Een frustrerend avondje voor alles en iedereen bij FC Eindhoven vrijdagavond. Een vroege achterstand werd razendsnel weggepoetst, de thuisploeg heerste vervolgens bijna tachtig minuten lang, maar het was Roda JC dat vlak voor tijd de punten stal: 1-2.

FC Eindhoven begon de wedstrijd tegen Roda JC met één wijziging ten opzichte van de wedstrijd tegen MVV (1-1). Tweede doelman Menno Bergsen kampt net als eerste goalie Ruud Swinkels met een bovenbeenblessure en dus was het de beurt aan Guy Smit, die zijn eerste minuten in het betaald voetbal maakte. De Zutphenaar moest er lang op wachten: dit is al zijn derde jaar bij FC Eindhoven.

Zaakjes niet op orde

Met het oog op de play-offs moest FC Eindhoven winnen van Roda JC, dat voorafgaand aan de wedstrijd één plek hoger op plaats tien stond. Het begin kon niet slechter voor de blauwwitten, die de zaakjes achterin in de vijfde minuut even niet op orde hadden. Livio Milts kon in alle vrijheid voor geven en Celestin Djim werd centraal ook geen strobreed in de weg gelegd, 0-1.

De herstelwerkzaamheden van FC Eindhoven begonnen meteen en nog binnen tien minuten stond het weer gelijk. Een goede lang bal van Branco van den Boomen, Samy Bourard legde breed met het hoofd en de invliegende Elton Kabangu kopte raak, 1-1.

Overtuiging

Roda JC kwam er na de 0-1 amper aan te pas, het initiatief lag volledig bij de mannen van trainer David Nascimento. Er werd makkelijk gecombineerd, maar het ontbrak aan een goede eindpass of een aanvaller die even vol overtuiging kwam inlopen bij een voorzet. Echte doelpogingen waren schaars, ook na de pauze.

Elisha Sam kreeg in de 62ste minuut wel een enorme mogelijkheid, vlak voordat hij gewisseld werd. Na een zeldzame tegenaanval van Roda had FC Eindhoven voorin wat ruimte. Sam ontdeed zich van zijn directe tegenstander, liep in zijn uppie op doelman Tom Muyters af en produceerde een wilde knal over de deklat.

Voor Sam kwam voormalig Roda-spits Rigino Cicilia in de ploeg en tegelijkertijd werd de boel op het middenveld wat omgezet: de verdedigend ingestelde Karim Essikal maakte plaats voor een man met aanvallende impulsen, Marcelo Lopes. Het was Alvin Daniels die in het restant van de wedstrijd nog het dichtst bij de 2-1 was. Een bekeken kopbal in de hoek miste echter vaart en kon gekeerd worden door goalie Muyters.

Eigen goal

In de slotfase kwam Roda JC er één keertje uit, Mitchel Paulissen kwam alleen voor de goal. Augustine Loof poogde te verdedigen, maar schoof de bal ongelukkig achter de eigen keeper: 1-2. De laatste keer dat FC Eindhoven won van Roda JC was in 1971, toen werd het 2-0. Ook vrijdagavond mocht het niet zo zijn. Daarnaast kwam de ongeslagen reeks van FC Eindhoven van zes duels ten einde.