Volledig scherm
Branco van den Boomen in actie tegen Helmond Sport. © Pro Shots / Thomas Bakker

Van den Boomen keert terug bij FC Eindhoven, Nascimento wil niets weten van periodekoorts

Branco van den Boomen is weer terug bij FC Eindhoven. De aanvoerder, dit seizoen direct betrokken bij de helft van de achttien blauwwitte goals, zal vrijdagavond starten tegen Jong FC Utrecht.

De 23-jarige Van den Boomen liep een kneuzing in de voet op tijdens de derby tegen Helmond Sport (2-1 winst) en daardoor miste de middenvelder de gewonnen uitwedstrijd bij SC Cambuur (1-3). Samy Bourard verving de ploegtopscorer (vier goals) vorige week met verve. ,,Samy was een van de betere spelers. Dat heb ik ook tegen hem gezegd”, loofde trainer David Nascimento, die Van den Boomen dinsdag zag terugkeren op het trainingsveld en hem tegen Jong FC Utrecht meteen weer in de basis laat starten.

Ondanks de afwezigheid van Van den Boomen, pakte FC Eindhoven vorige week overtuigend punten in de altijd lastige uitwedstrijd tegen SC Cambuur. Een verrassing? Nascimento: ,,Nee, zeker niet. Cambuur heeft het ons ook makkelijk gemaakt. Zij gingen vooruit verdedigen, terwijl ze weten dat wij voorin snelle mensen hebben.” Binnen drie minuten profiteerde Marcelo Lopes van de ruimte achter de defensie en tekende voor 0-1. ,,Het was onze beste wedstrijd tot nu toe. We hebben als een volwassen team gespeeld.”

Periodekoorts

Met drie zeges op rij staat FC Eindhoven nu vijfde in de race om de tweede periode, op drie punten afstand van koploper Roda JC. Voor de winterstop treffen de Eindhovenaren nog drie op papier te kloppen tegenstanders: Jong FC Utrecht (thuis), RKC Waalwijk (thuis), Jong AZ (uit). Al sprake van periodekoorts? ,,Wat is dat?”, antwoordde Nascimento grijnzend. ,,Zoals trainers dat altijd wijs zeggen: we bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. Het is nog vroeg en in deze competitie is het niet vanzelfsprekend dat je wint van op papier mindere ploegen.”

Jong FC Utrecht moet volgens Nascimento niet onderschat worden. Zeker niet als revelatie Nick Venema (19) in de punt van de aanval staat. De spits scoorde dit seizoen al negenmaal in de eerste divisie en breekt momenteel door bij de Utrechtse hoofdmacht. In zijn laatste twee Eredivisie-optredens trof hij driemaal doel. ,,We verwachten dat Venema wel gaat spelen tegen ons.” Lachend: ,,Maar ik zou hem als trainer van het eerste elftal (Dick Advocaat, red.) gewoon bij me houden hoor.”

Profeet van de Week Anthony Lurling