Volledig scherm
© belga

24 jaar na Jos eindigt nu zoon Max als derde in Spa

Bij zijn vierde optreden op 'thuisomloop' Spa-Francorchamps schonk Max Verstappen zijn tienduizenden oranje uitgedoste Nederlandse fans voor het eerst in de Ardennen een podiumplaats: derde achter Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. In navolging van pa Jos, die hem in 1994 voorging.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© anp

Door Arjan Schouten

24 jaar geleden flikte zijn vader het al, een derde plaats op Spa-Francorchamps. Maar waar Jos Verstappen die podiumplaats in 1994 pas na afloop kreeg omdat zijn teammaat Michael Schumacher de zege kwijtraakte, mocht zoon Max vandaag wel meteen het podium op. Ruim achter winnaar Sebastian Vettel en nummer twee Lewis Hamilton verzekerde de 20-jarige Limburger van Red Bull Racing zich in België van zijn zestiende podiumplaats in 73 races. Met dank aan een chaotische start, waar hij zelf zonder kleerscheuren doorheen kwam. En een vervolgens foutloze race, waarin ook de Renault-motor eens heel bleef.

Bekijk hier de samenvatting

Voor de race kwam hij het 'zijn' fans op de naar hem vernoemde Max Verstappen-tribune hoogstpersoonlijk al vertellen. Een topresultaat zou niet eenvoudig worden, vandaag, zo wist Verstappen vooraf al. Verstappen en Spa, het was vooralsnog ook al niet zo'n best huwelijk. ,,Maar ik ga er alles aan doen om toch op het podium te eindigen, dat beloof ik'', zo schreeuwde hij in een microfoon, op verzoek van het Britse Sky Sports, die hem interviewden op het asfalt nabij Pouhon.

Het waren de woorden die hij natuurlijk uit moest spreken, zo voor een tribune vol feestende fans. In een kleiner gezelschap had hij eerder al op laten tekenen dat er weliswaar werk aan de winkel was, maar dat er ook wel echt iets voor zijn neus moest gaan gebeuren, anders zou hij gewoon vierde of vijfde worden. De kwalificatie was immers mislukt. Red Bull gokte vol op een scenario met regen en toen die ophield met vallen met nog een paar minuten te gaan was Verstappen door z'n spelkaarten heen.

Volledig scherm
© ap

Maar de start was er een waar Verstappen vooraf voor getekend zou hebben. Een chaotische aftrap met een vliegende Fernando Alonso, na een trap van achteren van Nico Hülkenberg. Maar ook een lekke band voor Kimi Räikkönen, die uiteindelijk op moest geven. Een kapot vleugeltje voor Valtteri Bottas, die zo na een gridstraf met zijn Mercedes nog verder achteruit werd geslagen en nooit meer bij Verstappen in de buurt kwam.

Zo reed Verstappen nadat de safety car weer naar binnen was een wedstrijd vol rooskleurig perspectief, ondanks de Renault-motor in zijn bolide met alle bekende beperkingen. Natuurlijk, die Ferrari van Vettel en de Mercedes van Hamilton kwamen nooit meer in zicht. Maar met de Force India's van Sergio Perez en Esteban Ocon voor zijn neus moest een podiumplaats toch mogelijk zijn, bij een 'clean race'. En zo geschiedde.
In rondje zeven liet Verstappen zich niet foppen bij een schijnbeweging van Ocon, om de Franse generatiegenoot binnendoor in Lescombes voorbij te schieten met hulp van de DRS. Drie rondjes verder was Perez er al aan voor P3, buitenom.

Een virtueel podium, met nog 34 rondjes te gaan. Het devies uitrijden en uit de chaos blijven. In niemandsland lukte hem dat prima. Force India probeerde met Perez nog een undercut door hem in de 26ste ronde binnen te halen, maar Red Bull reageerde een rondje later prima en Verstappen kwam ook gewoon weer als derde buiten.

Daarna was het een eenzame laatste helft naar de geblokte vlag. Geen kansen meer voor hem met de wereldtitelkandidaten op een halve minuut. En ook geen bedreiging meer in zijn achteruitkijkspiegel. ,,Verwachten jullie misschien nog regen, of zo?'' vroeg Verstappen uit alle verveling maar aan de mensen op de pitmuur. ,,No, Max'', was het antwoord.

Zeventien graden, droge omstandigheden en tienduizenden feestende Nederlanders in de Ardennen. Een beetje geluk, zelf niks fout gedaan. Een prima podiumplaats voor Verstappen, die meteen maar bewees dat er zelfs verwikkeld in een vechtscheiding met Renault hier en daar echt nog wel wat mogelijk is in de laatste acht races van 2018.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© ap

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Finish

Einde race! Max Verstappen eindigde nooit hoger dan de achtste plek op Spa, maar nu wordt hij derde.

De winst is voor Sebastian Vettel die daardoor iets inloopt op Lewis Hamilton in de WK-stand.

41/44

1. Vettel
2. Hamilton +8.214
3. Verstappen +24.435
4. Bottas +33.257
5. Perez +2.44
6. Ocon +9.336
7. Grosjean +5.220
8. Magnussen +4.594
9. Gasly +13.096
10. Ericsson +9.098

Bottas gaat eenvoudig voorbij aan Perez. Een vierde plek voor de Fin.

38/44

Met nog een paar rondes te gaan zit Bottas op 1.5 seconden van Perez. Die vierde plek lijkt er dus aan te komen. Verstappen zit daar overigens nog 32 seconden voor.

Hamilton zit op 6.6 seconden van Vettel, dus een strijd om de overwinning gaat er ook niet meer komen.

,,Komt er nog wat regen aan?", vraagt een verveelde Verstappen via de boordradio. Het antwoord is 'Neen.'

24 seconden voor Verstappen rijdt Hamilton en 26 seconden achter de Nederlander zit Perez.

33/44

Bottas gaat voorbij aan Ocon en rijdt met zijn Mercedes op de vijfde plek. Volgende slachtoffer, Perez, is 7.1 seconden weg.

Ricciardo krijgt te horen dat Red Bull de wagen binnenhaalt: einde race.

Tussenstand

1. Vettel
2. Hamilton +5.049
3. Verstappen +24.876
4. Perez +24.822
5. Ocon +6.726
6. Bottas +2.098

Verstappen dus in een niemandsland. Voor hem 24 seconden niks en achter hem 24 seconden niks.

30/44

Bottas komt als zesde weer de baan op en rijdt op softs die vijf rondes oud zijn. De banden van Verstappen zijn drie rondes oud.

30/44

Max Verstappen rijdt weg bij Valtteri Bottas en de Fin komt nu naar binnen voor zijn pitstop!

De gevechten op de baan vinden nu vooral plaats voor de tiende stek: Ericsson en Hartley rijden zij aan zij en halen elkaar bijna elke ronde in. Op dit moment ligt de Sauber voorop.

28/44

1. Vettel
2. Hamilton +4.025
3. Verstappen +24.890
4. Bottas +13.530
5. Perez +8.408
6. Ocon +5.611

Bottas rijdt met supersofts van 24 rondes oud. Verstappen heeft gloednieuwe softs. Het gat tussen de twee is 12.5 seconden

27/44

De stop van Verstappen is prima en de Nederlander gaat naar de softband.

Hij blijft derde! Bottas zit op 12.195 seconden.

PITSTOP VERSTAPPEN

26/44

Bottas ligt nu vierde op 29.918 seconden van Max Verstappen. De banden van Verstappen zijn vijf rondes ouder

En daar is de pitstop voor Sergio Perez.

25/44

1. Vettel
2. Hamilton +1.974
3. Verstappen +6.393
4. Perez +18.995
5. Bottas +11.119
6. Magnussen +8.464

Alleen Vettel en Hamilton zijn gestopt.

25/44

Het gat tussen Verstappen en Perez loopt op naar 17.5 seconden. Nog even en Verstappen kan een 'veilige' pitstop maken.

Bottas zit ondertussen op P6 op 29 seconden van Verstappen. Ook Bottas moet nog een stop maken.

Sergio Perez zit op 16.6 seconden van Verstappen af. Dat is net niet goed genoeg om een pitstop te maken en de derde plek vast te houden.

laad oudere berichten
  1. Teambaas Horner komt niet met doelstelling voor aantal zeges Red Bull

    Teambaas Horner komt niet met doelstel­ling voor aantal zeges Red Bull

    Christian Horner, de baas van Max Verstappen bij Formule 1-renstal Red Bull, ligt niet wakker van de hogere verwachtingen voor dit seizoen. Adviseur Helmut Marko was duidelijk voorafgaand aan het Formule 1-jaar: Red Bull moet met motorleverancier Honda meer grands prix winnen dan de vijf van vorig seizoen. ,,Helmut is erg optimistisch, maar wij hebben nooit een specifiek aantal zeges vastgelegd als doelstelling", zegt Horner tegen Motorsport.com.