Volledig scherm
© AFP

Blog | Formule 2, altijd een genot om naar te kijken

BlogOnze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.

Volledig scherm
Mick Schumacher, de zoon van, racet ook mee in de Formule 2. © AFP

Door Arjan Schouten

De doorgewinterde racefan die alles kijkt met vier wielen tijdens een F1-weekend gaat hier niets nieuws lezen. Maar voor die nieuwe Max Verstappen-fans die de laatste jaren pas geïnteresseerd zijn geraakt in de racerij, hier toch een tip. Kijk eens wat verder dan de koningsklasse, tijdens zo’n weekend. Overweegt u een bezoek aan een Formule 1-race, probeer dan eens een locatie waar ook de Formule 2 racet. Dat circus was vandaag weer een genot om naar te kijken in Bahrein, zoals zo vaak. Die belangrijkste opstapklasse naar de Formule 1 is een heerlijk chaotisch allegaartje vol rookies, talenten die knokken voor hun laatste kans en routiniers die stiekem echt wel beseffen dat ze nooit meer die lang gekoesterde stap gaan maken.

Tel daarbij op dat de wagens veel meer aan elkaar gewaagd zijn dan in de soms toch wat oneerlijk ogende Formule 1 en spektakel is race na race verzekerd. Gevochten wordt er altijd op de baan. Ingehaald ook. Net als gescholden, alleen staat het boordradiocommentaar helaas vaak uit. En foutjes en fouten, ze horen standaard bij elke race. Een spinnetje hier en daar. Een toefje te agressief aanremmen. De banden oproken met nog tien rondjes te gaan. Strategieën die op papier mooi lijken, maar in de praktijk onmogelijk. Het zit er allemaal in. Altijd. Overal.

Volledig scherm
Tatiana Caldéron doet gewoon mee bij de mannen. © EPA

Natuurlijk ontbeert het de raceklasse aan gevestigde namen. Aan mannen waar miljoenen mensen de tv voor aanzetten. Geruchten dat het allemaal door de FIA geregisseerd wordt en dat de Formule 2 lang niet zo eerlijk is als het lijkt, zijn al zo oud als de klasse zelf. En natuurlijk is die sprintrace een soort kermiskoers, met die omgekeerde startopstelling. Het Bahreinse publiek verkiest hier zelfs steevast de platte kermisattracties naast de tribune, boven het Formule 2-circus.

Maar geef de raceklasse gewoon eens een kans. Al is het alleen maar om Nyck de Vries te zien racen. Of Mick Schumacher. U weet wel, die zoon van. Of Tatiana Caldéron. Ja, dat is een vrouw, uit Colombia. Doet gewoon stoer met de mannen mee. Wat nou W-Series?

Het kan allemaal in de Formule 2, een wereld waar de spotlights nog niet fel op gericht staan. Maar weet wel dat in deze vijver doorgaans de toekomst van de Formule 1 zwemt. George Russel, Lando Norris en Alexander Albon, allemaal raceten ze er vorig jaar nog. Net als Charles Leclerc, een jaartje eerder.

Het is maar een bijprogramma, die Formule 2. Natuurlijk, u heeft helemaal gelijk. Een voorgerechtje, meer niet. Maar geef nou maar toe.. In een restaurant smaken die niet zelden ook beter dan het hoofdnummer.