Volledig scherm
Valtteri Bottas is blij met zijn derde opeenvolgende poleposition. © AFP

Bottas: Kijk nu al uit naar het gevecht bij de start

Na polepositions in China en Azerbeidzjan scoorde Valtteri Bottas een hattrick in Spanje waar de WK-leider morgen ook vooraan mag starten. Daar wacht afstormend op de eerste bocht meteen een gevecht met teammaat Lewis Hamilton. ,,Prachtig die pole, maar goed starten is hier minstens zo belangrijk.”

Door Arjan Schouten

Statistieken, ze spelen altijd een rol in de koningsklasse van de autosport. Valtteri Bottas scoorde z’n negende poleposition van zijn carrière. De derde op rij. Dus kreeg de Fin in vorm de vraag of hij stiekem al aan het Finse record van Mika Hakkinen (zes poles op rij) denkt. ,,Nee”, klonk het resoluut. ,,Ik heb respect voor Mika, hoor. Maar ik focus me niet op nummers. Ik race voor zeges. Want ik weet dat het in de Formule 1 om veel meer draait dan alleen om kwalificeren. Ik moet morgen goed racen, goed wegrijden. Er is zoveel meer dan die pole.”

Transformatie

Volledig scherm
© AP

Meer en meer begint Bottas te transformeren in een absolute titelkandidaat. Hij en Mercedes-collega Lewis Hamilton hebben beiden twee van de eerste vier races gewonnen. Wil hij aan de leiding van het wereldkampioenschap blijven (87 punten om 86 voor Hamilton), dan weet de Fin dat hij Hamilton morgen op het eerste lange rechts stuk achter zich moet houden. ,,Die start is hier héél erg belangrijk. De eerste bocht ook. Ik kijk nu al uit naar het gevecht”, aldus Bottas, die zich in China nog af liet bluffen door Hamilton. De Brit haalde hem aan de binnenkant direct in voorafgaand aan de lange slinger naar rechts. ,,Als je alleen naar de kwalificaties kijkt, ben ik bezig aan mijn beste seizoensstart ooit. Maar de sport draait om zoveel meer dan alleen die zaterdagen.”

Volledig scherm
Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en Sebastian Vettel. © REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.