F1-wereld neemt afscheid van ‘gentleman’ Frank Williams: ‘Tot zijn laatste dagen een racer’
ReactiesDat Sir Frank Williams (79) in ruim een halve eeuw als teambaas veel betekend heeft voor de autosport en Formule 1 in het bijzonder was al bekend, maar blijkt nog maar eens uit de reacties op zijn overlijden. Vanuit alle hoeken van de paddock werd vol lof gesproken over de iconische teambaas. Een overzicht.
,,Sir Frank Williams was één van de aardigste personen die ik heb mogen ontmoeten in deze sport", opent zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton zijn eerbetoon, met daarbij foto's van het tweetal samen. Daadwerkelijk voor Williams racen deed de Brit nooit, al liet het team zijn diensten wel ooit door hun vingers glippen. ,,Wat hij allemaal heeft bereikt is echt heel speciaal. Tot aan zijn laatste dagen bleef hij een racer en een echte vechter. Zijn nalatenschap zal voor altijd voortleven.”
En dat Williams altijd een echte racer bleef, ondanks dat hij al sinds de jaren 80 in een rolstoel zat, blijkt uit een prachtig filmpje van twee jaar geleden dat weer uit de oude doos werd gehaald. Hamilton nam Sir Frank mee voor een rondje over het circuit en de oude baas glunderde van start tot finish. Een ‘onvergetelijke’ ervaring, zo zei Williams zelf.
Ook George Russell, volgend seizoen teamgenoot van Hamilton bij Mercedes, kende de oprichter van Williams Racing goed. Hij racet sinds 2019 voor het team en bouwde een mooie band op met zijn landgenoot. ,,Vandaag nemen we afscheid van de man die ons team heeft gemaakt tot wat het is. Sir Frank was een prachtig mens en de momenten waarop we samen hebben gelachen zullen me altijd bijblijven. Meer dan een menter en een baas, was hij een vriend van iedereen in de Williams-familie en zoveel anderen. Het was een grote eer om voor hem te racen en een klein onderdeel te zijn van zijn nalatenschap.”
Die andere Williams-coureur, Nicholas Latifi, sprak van een 'groot verliest voor onze sport en ons team’. ,,Het was een eer om jouw naam op het wereldtoneel te vertegenwoordigen en we blijven er alles aan doen het team weer vooraan te krijgen op de grid.” Onder het bewind van Williams boekte Pastor Maldonado in 2012 de enige zege uit zijn F1-loopbaan. ,,Wat een toonbeeld van veerkracht heeft hij ons achtergelaten. Ik zal me jou voor altijd herinneren zoals in deze foto, waarbij ik weet dat alles het voor jou waard was.”
,,Sir Frank laat een blijvende stempel achter op de F1-geschiedenis.", aldus voormalig Ferrari-teambaas Jean Todt, inmiddels de belangrijkste man bij autosportbond FIA. ,,Hij was een pionier, een exceptionele persoonlijkheid en een echt voorbeeld. Rust zacht, mijn vriend.”
Ook vanuit het Red Bull-kamp was er niets dan lof voor Williams. ,,Een echte gentleman en een echte racer", zo noemde Christian Horner hem. Sergio Pérez vertelt hem voor altijd te zullen herinneren als een held en een icoon. Valtteri Bottas, die zijn F1-avontuur in 2013 bij de renstal van Sir Frank begon, bedankte Williams voor alles wat hij betekend heeft. ,,Je zal worden gemist.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
De Vries positief verrast door team: ‘We konden meedoen en aanvallen’
Nyck de Vries hield gemengde gevoelens over aan zijn debuut in de Formule 1 voor AlphaTauri. De 28-jarige Fries eindigde als veertiende in de Grote Prijs van Bahrein, met een ronde achterstand op winnaar Max Verstappen. Een plek in de top 10 en daarmee punten voor het WK bleef buiten bereik voor De Vries. -
Forse boete Nelson Piquet, schoonvader van Max Verstappen, na opmerkingen over Lewis Hamilton
De Braziliaanse oud-coureur Nelson Piquet, drievoudig wereldkampioen in de Formule 1, moet een boete van 5 miljoen Braziliaanse reaal betalen vanwege racistische en homofobe opmerkingen over Lewis Hamilton. Vier mensenrechtenorganisaties hadden de 70-jarige Piquet aangeklaagd. Een Braziliaanse rechtbank bepaalde dat de schoonvader van Max Verstappen een schadevergoeding van omgerekend bijna 900.000 euro moet betalen. Dat geld gaat naar fondsen die zich inzetten voor gelijkheid en inclusiviteit. -
PREMIUM
Leergierige Nyck de Vries als Rupsje Nooitgenoeg in de F1-paddock: ‘Bahrein voelde als eerste schooldag’
Nyck de Vries absorbeert momenteel alle informatie die hij tot zich kan nemen om zich te ontwikkelen als Formule 1-coureur. In Djedda spart hij met Max Verstappen over het ideale kwalificatierondje op een voor hem onbekend circuit. ,,Ik ben op elf circuits nog nooit geweest, best veel.” -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUMIn memoriam
Formule 1-icoon Sir Frank Williams (79) bewees dat een mens heel veel ellende kan verdragen
Hoeveel ellende kan een mens verdragen? Heel veel, bewees Sir Frank Williams. Het leven van de Britse Formule 1-legende, die zondagochtend op 79-jarige leeftijd overleed, was een lange race langs successen én het noodlot.
-
Negen wereldtitels
Formule 1-legende Frank Williams op 79-jarige leeftijd overleden
Frank Williams is in het bijzijn van zijn familie op 79-jarige leeftijd overleden, nadat hij vrijdag werd opgenomen in het ziekenhuis. De voormalig coureur en oprichter van Williams Racing was teambaas van 1977 tot 2020. Hij was daarmee de langstzittende teambaas in de historie van de hoogste raceklasse. -
-
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee.