‘Formule 1 in Zandvoort mag doorgaan met minder publiek’
VideoDe Dutch Grand Prix van Zandvoort lijkt wat het kabinet betreft door te mogen gaan met publiek. Omdat de tribunes in de buitenlucht staan en er vaste zitplaatsen zijn, zou het gevaar op besmettingen met het coronavirus minder groot zijn. Dat melden bronnen rond het kabinet.
Wel komen er eisen voor toegang voor het grootste sportevenement in de Nederlandse geschiedenis, zoals bijvoorbeeld een vaccinatie- of testbewijs. Ook mogen de tribunes slechts ten dele worden gevuld, zoals in het betaald voetbal ook al het geval is. Het Formule 1-weekend op het circuit staat gepland van 3 tot en met 5 september. Het kabinet maakt morgen bekend welke coronamaatregelen vanaf 1 september gelden voor evenementen.
De grote vraag blijft echter of de organisatie uit de voeten kan met de voorwaarden die het kabinet stelt. De Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix rekent op 3, 4 en 5 september op 105.000 betalende bezoekers per dag. Financieel en organisatorisch zijn de gevolgen ingrijpend als een derde van dat aantal niet mag komen.
Optredens
Ook is de vraag wat er overblijft van het entertainmentprogramma waar fans mee zijn verleid om een kaartje te kopen. Oorspronkelijk stonden onder andere optredens van Guus Meeuwis, Davina Michelle en Nick & Simon op het programma. De Grand Prix moest behalve een racewedstrijd ook een groot festival worden. Vorig jaar werd het evenement afgelast vanwege de coronapandemie.
De organisatie van de Dutch Grand Prix is vandaag niet bereikbaar voor een reactie. ,,Als sportevenement verdien je je geld niet met de eerste 10.000 toeschouwers, maar met de laatste 10.000. Als er minder publiek komt, moet iemand bijspringen,” zei directeur Robert van Overdijk van circuit Zandvoort eerder over mogelijke publieksbeperkingen. Nog los van het feit dat kaartjes van bezoekers die niet mogen komen, door de organisatie zullen moeten worden terugbetaald.
Streep door
Het kabinet zette vorige maand een streep door meerdaagse evenementen met overnachtingen, tot 1 september. Daar valt de Formule 1 niet onder, volgens het ministerie van Justitie. Evenementen mogen doorgaan, op voorwaarde dat mensen een vaste zitplaats hebben. Daar voldoet de Formule 1 aan.
De gemeente Zandvoort en evenementenorganisatie Zandvoort Beyond zijn tot nu toe gewoon doorgegaan met de voorbereidingen. ,,Niemand weet wat het wordt. We wachten af en ondertussen gaan we op volle kracht vooruit’’, verklaarde een woordvoerder van de gemeente Zandvoort vorige week.
Rechtszaak
Ondertussen heeft het geplaagde evenement ook zijn handen nog vol aan milieurechtszaken. Stichting Duinbehoud verloor vandaag een rechtszaak over de bescherming van de rugstreeppad en de zandhagedis bij het circuit. Volgens milieuorganisaties was de bouw van tribunes voor de Dutch Grand Prix in strijd met de natuurwetgeving en het bestemmingsplan. Maar de bestuursrechter van de rechtbank in Haarlem oordeelde dat de ingediende beroepen ongegrond zijn.
De provincie heeft aan de organisatie van de grand prix een ontheffing verleend van het normaal geldende verbod om de beschermde rugstreeppad en zandhagedis te verstoren en de rust- en voortplantingsplaatsen te vernielen. Het gebied zou de komende zes jaar ongeschikt zijn als leefgebied voor de dieren.
‘Herstel duurt vele jaren’
Er wordt voorbijgegaan aan het feit dat het betreffende duingebied inmiddels is geasfalteerd en dat het herstel van het natuurgebied vele jaren kan duren
Voor de bouw van tribunes zijn duinen rond het circuit plat gemaakt en deels verhard om zo veel mogelijk bezoekers van de Formule 1 op tribunes kwijt te kunnen. In 2019 wees een voorzieningenrechter de bezwaren van natuurorganisaties ook al af, waarna de bouw van de tribunes toen kon doorgaan.
Stichting Duinbehoud gaat tegen de uitspraak van vandaag in hoger beroep. ,,De rechtbank vindt het acceptabel, dat meer dan 10 hectare leefgebied van beschermende diersoorten verloren gaat. Een uitspraak die op gespannen voet staat met de wetgeving voor natuurbescherming’’, zegt directeur Marc Janssen van Duinbehoud in een reactie. ,,Opvallend in de uitspraak van de rechtbank is dat voorbijgegaan wordt aan het feit dat het betreffende duingebied inmiddels is geasfalteerd en dat het herstel van het natuurgebied vele jaren kan duren. De rechtbank negeert dit feit.’’
Stikstofuitstoot
De rechtbank zou vandaag aanvankelijk ook uitspraak doen in drie andere rechtszaken over de vergunningverlening van Circuit Zandvoort, in verband met stikstofuitstoot. Maar de rechtbank besloot onlangs dat er eerst meer onderzoek moet worden gedaan naar de betwiste vervuiling. De natuurorganisaties zeggen dat de stikstofuitstoot te hoog is voor een Natura 2000-gebied, en hoger dan de stikstofberekeningen van het circuit zelf.
De kans dat in deze milieuzaken nog een uitspraak komt voordat de Dutch Grand Prix verreden wordt, in het eerste weekend van september, is inmiddels klein. Alleen de coronaregels lijken het evenement dus nog te kunnen verstoren. Komende dagen zal blijken hoeveel.
Lees ook: Goed nieuws voor Zandvoort? Dat valt nog maar te bezien
Er werd hard gewerkt aan het circuit in Zandvoort, zo is te zien in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lewis Hamilton breekt na zeven jaar met personal assistent Angela Cullen
Lewis Hamilton gaat op zoek naar een nieuwe personal assistent. De zevenvoudig wereldkampioen heeft namelijk afscheid genomen van Angela Cullen, de fysiotherapeute en assistent die de afgelopen zeven jaar altijd aan zijn zijde stond en achter hem aan holde in de paddock. ,,Door haar ben ik een sterkere atleet en een beter persoon.” -
Mercedes beleeft in Bahrein één van zijn slechtste dagen: ‘We zullen dieper dan ooit moeten gaan’
Mercedes heeft volgens teambaas Toto Wolff “een van de slechtste dagen ooit” in de Formule 1 beleefd. De auto’s van de Duitse renstal kwamen in de Grote Prijs van Bahrein niet in de buurt van het podium. Lewis Hamilton eindigde als vijfde, George Russell werd zevende. -
PREMIUMAchtergrond
GP Zandvoort slechts voor twee derde gevuld: betaalt regering of F1-organisatie dat of gaat de race naar Spa?
Het lijkt goed nieuws dat de Dutch Grand Prix, waarschijnlijk als eerste grote evenement in Nederland, op 5 september mag doorgaan. Maar met naar verluidt slechts twee derde van de totale bezetting moet iemand opdraaien voor de gemiste inkomsten. -
Formule 1 in Saoedi-Arabië | Op deze tijden komt Max Verstappen in actie in Djedda
Na de zeges van Lewis Hamilton in 2021 en de overwinning van Max Verstappen vorig jaar strijkt het Formule 1-circus dit weekeinde voor de derde keer neer in Saoedi-Arabië. Het is de tweede grand prix van dit jaar. Pakt Verstappen zijn tweede zege van 2023 op het Jeddah Corniche Circuit? Op deze tijden komen de wereldkampioen en Nyck de Vries in actie. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
Fernando Alonso eerst derde, dan vierde en uiteindelijk toch weer derde in Saoedi-Arabië
Fernando Alonso is alsnog als derde geëindigd in de Grand Prix van Saoedi-Arabië. De Aston Martin-coureur had na de race een tijdstraf gekregen van 10 seconden, omdat een eerdere tijdstraf vanwege een fout bij de start niet goed was uitgevoerd. Daardoor was hij van de derde naar de vierde plaats gezakt. Maar die beslissing is alsnog teruggedraaid na een succesvol protest van het team van de Spanjaard. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.